Turkiet drar tillbaka barnsexlag

AP
NYHETER

Turkiets styrande parti AKP ska se över det kontroversiella lagförslaget om sex mellan vuxna och barn, meddelar landets premiärminister Binali Yildirim.

Beskedet kommer efter stora protester både i Turkiet och omvärlden.

Den uppmärksammade lagen innebär att den som haft sex med en minderårig inte åtalas om det skett utan tvång och hot samt om de inblandade gifter sig med varandra, skriver TT.

Stora protester

Lagförslaget har lett till omfattande protester. I helgen samlades tusentals människor i Istanbul för att protestera mot vad man menar uppmuntrar till våldtäkt på barn.

Även FN och svenske utrikesministern Margot Wallström har uttryck oro över lagen. "Barn behöver mer skydd, inte mindre, mot våld och sexuella övergrepp", skrev Margot Wallström på Twitter i augusti, något som retade upp den turkiska regeringen rejält.

Utreds på nytt

Men förslaget kommer nu att dras tillbaka från parlamentet och utredas på nytt, uppger TT. Syftet med förslaget är hjälpa de män som sitter fängslade och är gifta med flickor under 18 år.

Den sexuella myndighetsåldern i Turkiet är 18 år men det är vanligt med barnäktenskap i landet. Regeringen hävdar att den försöker komma åt den sedvänjan.

TT/Aftonbladet