Trump kommer inte försöka åtala Clinton

NYHETER

Donald Trump kommer inte att arbeta för en fortsatt brottsutredning av Hillary Clinton.

Det säger hans kampanjchef Kellyanne Conway till MSNBC.

– Jag tror att hon fortfarande behöver inse att en majoritet av amerikanerna inte tycker att hon är trovärdig, säger hon.

Under valrörelsen lovade den blivande presidenten upprepade gånger att han kommer att se till att Hillary Clinton åtalas.

I den andra tv-sända debatten sa han att han skulle beordra sin framtida justitieminister att ”få en specialåklagare att titta närmare på din situation”, riktad till sin dåvarande konkurrent.

Men nu vänder Trump, säger hans kampanjchef Kellyanne Conway till MSNBC.

– När den valde presidenten, som också leder partiet, säger redan innan han har svurits in att han inte kommer att följa upp de här anklagelserna, så tror jag att det sänder ett ganska starkt budskap, säger hon till tv-kanalen.

Var stor fråga inför valet

Trump hamrade in budskapet om ”crooked Hillary”, ohederliga Hillary, under året innan valet. I ett tal sa han att hon skulle åka i fängelse om han blev president. Utredningen av hennes mejlskandal och Clinton-familjens stiftelse låg högt på dagordningen ända fram till valdagen.

Clinton hade avslöjats med att ha använt en privat mejlserver under sin tid som utrikesminister, vilket ansågs ha kunnat utgöra ett hot mot den nationella säkerheten. Men FBI fann inga bevis för det och la ner utredningen två gånger om.

I det andra fallet misstänks Clinton för intressekonflikter kopplade till familjens välgörenhetsstiftelse.

FBI kritiserades

Två gånger tidigare under valrörelsen hade FBI sagt nej till att göra brottsutredningar offentliga under valrörelsen, medan de fortfarande bara var i utredningsskedet.

Men en vecka innan valet gick säkerhetstjänstens chef James Comey ut och berättade att de återupptagit utredningen av Clintons mejl – helt på tvärs med justitiedepartements praxis.

Donald Trump sa då i ett tal att byrån skulle ”rätta till ett fruktansvärt misstag”.

Efter detta har FBI-chefen Comey, som är republikan, kritiserats av Clinton-lägret, som menar att han medvetet försökte påverka valresultatet.

  USA – efter valet