Göran Persson: ”Jag har sett många människor gå under”

NYHETER

Nu berättar den förre statsministern Göran Persson (S) om sina alkoholvanor.

I det nya avsnittet av ”Fyllepodden” berättar han också att spriten fått flera av hans vänner att gå under.

– Jag har inte förstått vad som har hänt förrän det var försent. Det smärtar, säger han.

Göran Persson som ung.

Den gamle S-ledaren Göran Persson ägnar i dag sin tid åt att konsultverksamhet och föreläsningar. Men denna vecka gästar han också ”Fyllepodden" som leds av Anitha Schulman och Sanna Lundell i samarbete med IQ, Systembolagets fristående dotterbolag som verkar för måttlig alkoholkonsumtion.

I avsnittet svarar Persson, 67, öppenhjärtigt på frågor om sitt eget drickande och berättar om sitt kluvna förhållande till alkohol.

– Jag tillhörde ju en generation som växte upp med mellanölet. Det var ett slags uttryck för frihet på något sätt, vi trodde det i alla fall. Väldigt många av mina kamrater drack väldigt mycket öl, säger han.

”Jag förstod inte hur farligt det var”

I tonåren drack även Göran Persson en hel del, berättar han i podden.

– Jag förstod nog inte hur farligt det var och det har jag i efterhand funderat mycket på. Sedan har jag ju under hela min karriär sett väldigt många människor gå under i alkoholmissbruk.

Flera gånger i avsnittet återkommer Persson han till hur han under sitt liv, både i ungdomen och inom politiken, sett människor i sin närhet ”gå under av alkohol”. Persson säger att han skulle avstå alkohol helt, som en solidaritetshandling, om han skulle leva om sitt liv.

– Inte för att jag själv har haft några bekymmer själv, tvärtom har det varit ganska trevligt många gånger, men alldeles för många runt omkring mig har gått under och jag har inte förstått vad som har hänt förrän för sent. Det smärtar, det gör det.

Men den gamle S-ledaren lyfter också fram de glada stunder han haft med alkohol i goda vänners lag.

– Jag har haft många fina stunder och många fantastiska smakupplevelser.

Göran Persson drar också en lans för den svenska alkoholpolitiken, som bygger på regleringar och höga skatter. Ex-statsministern, som är gift med Systembolagets förre vd Anitra Steen, säger att han blir mer och mer övertygad om att alkoholmonopolet ska vara kvar.

– Hela idén med alkoholpolitiken har varit att det ska var dyrt. Om människor då köper det på ett lagligt sätt så blir ekonomin ett styrinstrument. Och det har fungerat. Det är dyrt med sprit och det ska vara dyrt med sprit, säger han i ”Fyllepodden".

Berättar om första fyllan

Han erkänner också att hustrun spelat en roll i hans syn på alkohol.

– Vi använder alkohol, vi tycker att det är trevligt när man är på det humöret. Men det är klart att vi är väldigt försiktiga och medvetna om vad det är för vara vi använder. Där kanske Anitra har spelat en roll för mig, för hon är ganska läst påläst kring alkohol.

I podden avslöjar Persson också hur det gick till när han var full för första gången. Det hela skedde på Hotel Vingåker och han drack mycket av den sprit som bjöds.

– Jag drack också något som vi då använde oss av. Det hette "lura", en blandning av jäst, socker och vatten som hade legat och jäst och blivit alkoholhaltigt. Det var vidrigt. Jag var kanske 14-15 år och kommer ihåg att jag inte kom ihåg någonting. Det var hemskt. Då lovade jag mig själv dagen efter att aldrig mer. Men det blev mer, men det blev aldrig på samma våldsamma sätt igen.

Veckans avsnitt av "Fyllepodden" släpps under torsdagen.