Efter Vattenfall-tvist: Nu ska Trump ha bett Farage om hjälp mot vindkraftverk

Nigel Farage
NYHETER

Blivande president Donald Trump uppges ha bett Ukip-ledaren Nigel Farage om hjälp i tvister som den han haft med Vattenfall.

Under ett möte i Trump tower ska Trump uppmanat Farage att driva kampanj mot vindkraftverk, enligt New York Times.

– Han sporrade oss och vi kommer nappa på det, säger Andy Wigmore som var med på mötet.

Donald Trump håller på att sätta samman sin regering. Men under arbetet med att bygga upp sin adminstration för att ta över efter Barack Obama har USA:s 45:e president också hunnit träffa politiker från Europa.

Till exempel Ukip-ledaren Nigel Farage.

Ledaren för det EU-fientliga partiet som drev kampanjen för att Storbritannien skulle lämna unionen var på plats i New York och besökte Donald Trump i Trump tower 12 november.

Förlorade i högsta domstolen

Nu uppger brittiska The Express och New York Times att de två kommit överens om att driva kampanj mot vindkraftverk.

Donald Trump har varit indragen i lång tvist med svenska Vattenfall rörande ett vindkraftverk vid en av den blivande presidentens golfbanor i Skottland. Ärendet om de elva vindkraftverken som är planerade att sättas upp i havet utanför Aberdeen där Trumps golfresort ligger gick i somras upp i högsta domstolen.

Där gick beslutet mot Donald Trump och Vattenfall meddelade att de nu ska satsa ungefär tre miljarder kronor i vindkraftsparken som ska stå klar om två år.

– Det har överklagats i ett antal steg, men som vi nu ser finns inga öppningar för fler överklaganden, och vi har haft ett väldigt starkt stöd, både lokalt och nationellt för att genomföra investeringen, sa Magnus Hall, vd och koncernchef för Vattenfall, till TT.

”Idiotiskt, inskränkt och provinsiellt” sa Trump om högsta domstolens beslut.

”Inte problem med konceptet”

Trots det verkar alltså inte miljardären ha gett upp sin kamp mot vindkraftverk i Storbritannien.

Under mötet ska Donald Trump ha uttryckt sitt missnöje med hur de förstör utsikter.

– Han sa inte att han hatade vindkraftverksparker som koncept, han gillar bara inte när de förstör utsikten, säger Andy Wigmore, kommunikationschef Leave EU-kampanjen inför Brexit-omröstningen, som deltog i mötet på Trump tower skriver New York Times.

Wigmore säger också att Trump uppmuntrat dem att kampanja mot vindkraftverksparker i Storbritannien och Wigmore säger att han nappade på idén tillsammans med Alan Banks, en av de största bidragsgivarna till Brexit-kampanjerna, enligt tidningen.

I rapporteringen framgår inte vad Nigel Farage sagt om planerna.

Farage: Smickrad

New York Times skriver att uppgifterna ”väcker frågor om herr Trumps villighet att använda presidentsämbetet för att främja sina affärsintressen”. Donald Trumps kommuniktionschef Hope Hicks har inte velat kommentera uppgifterna.

Donald Trump har efter mötet uppgett att han anser att Nigel Farage vore lämplig som Storbritanniens USA-ambassadör, något premiärminister Theresa May svarade inte var aktuellt då tjänsten redan är tillsatt.

–  Jag är väldigt smickrad över kommentaren och jag har sagt sedan jag mötte den tillträdande presidenten att jag skulle göra allt jag kan för att förbättra relationen mellan våra båda länder, sa Nigel Farage.