Han är sju månader – och väger 1,3 kilo

1 av 5
NYHETER

Matthews föräldrar fick höra att det väldigt småvuxna barnet hade en hjärnskada – och inte skulle leva särskilt länge. Men nya besked har gett familjen hopp om en framtid tillsammans.

– Han är bara extra liten, det är inget fel med det, säger mamma Jessica till ABC13.

Foto: ABC13 / Faksimil
Mamma Jessica.

När folk träffar sju månader gamla Matthew från Kentucky i USA brukar de ta rejält fel på åldern. De flesta tänker nämligen att pojken är nyfödd. Han väger bara 1,3 kilo och ser förstås lite mindre ut än de allra flesta.

Det beror på att Matthew har en diagnos – MOPD typ 2, som är en speciell form av dvärgväxt. Men det visste inte föräldrarna från början. Istället fick de höra att pojken hade en medfödd missbildning av hjärnan.

– Vi fick höra att Matthew inte skulle leva särskilt länge till, säger mamma Jenevieve Cook.

Läkare hade upptäckt att Matthew slutade växa i mammans mage. Och när han föddes vägde han bara ett halvkilo.

Tre månader på sjukhus

Familjen fick spendera tre månader på sjukhus innan de fick komma hem – och då med tidigare nämnda läskiga diagnos hängandes över sig.

Men två månader senare vände lyckan och ett kalasbesked nådde föräldrarna, alltså MOPD typ 2.

– Vi fick veta att Matthew kommer kunna prata, gå, gå i skolan, precis som alla andra. Han kommer bara vara väldigt liten, säger Jessica.

Familjen, där två äldre syskon och pappa också ingår, gör allt för att göra Matthews liv så enkelt som möjligt. Och de berättar hans historia för att visa att det inte är något dåligt att se annorlunda ut.

– Matthew kommer kasta boll som vilken unge som helst. Han är bara extra liten, och det är inget fel med det, säger Jessica till ABC13.

ARTIKELN HANDLAR OM