Nya mutanklagelser mot Ericsson

1 av 2 | Foto: Kent Gilbert / AP
Costa Ricas ex-president Miguel Ángel Rodríguez ska ha fått 2,5 miljoner kronor samtidigt som Ericsson var mitt inne i en tävling om ett större statligt telekomkontrakt i landet.
NYHETER

Ericsson använde sig kring millennieskiftet flitigt av mutor för att vinna affärskontrakt.

Bland annat betalade telekomjätten miljonbelopp till Costa Ricas dåvarande president, rapporterar Sveriges Radio.

Stora sparpaket, en sparkad vd, ifrågasatt strategi och en dalande aktiekurs. Ovanpå detta kommer envisa korruptionsanklagelser.

Det är visserligen inte första gången Ericssons namn dyker upp i korruptionsträsket. Men nu visar en granskning av Sveriges Radios Ekoredaktion att det fanns en inte särskilt smickrande systematik i Ericssons affärsmetoder i slutet av 1990-talet och i början av 2000-talet. Mutor förekom flitigt för att vinna kontrakt, berättar flera före detta chefer på Ericsson för Ekot.

Bulvanbolag

Bland annat finns dokument och vittnesmål som pekar ut Costa Ricas före detta president Miguel Ángel Rodríguez som mottagare av 2,5 miljoner kronor samtidigt som Ericsson var mitt inne i en tävling om ett större statligt telekomkontrakt i landet.

Pengarna betalades ut från Ericsson med hjälp av ett bulvanbolag, skapat av en hemlighetsfull advokatbyrå med en styrelse av målvakter, där miljonerna studsar via banker i tre länder innan de når sin slutdestination.

Inte för gammalt

Ericsson är redan föremål för korruptionsmisstankar. Det nya fallet har visserligen många år på nacken, men kan nog intressera åklagare i USA.

– Jag misstänker att det inte är för gammalt. Det här kan nog lyftas upp av de amerikanska myndigheterna, säger Peter Utterström, advokat och korruptionsexpert, till Ekot.

Ericsson har inte velat ställa upp på en intervju, men skriver i ett mejl till Ekot att koncernen har nolltolerans mot korruption. Costa Ricas förre president förnekar via sin advokat att han skulle ha tagit emot några mutor.

TT