Nybyggda lägenheter drabbade av läckor och mögel

1 av 7
NYHETER

Flera familjer har drabbats av stora problem med vattenläckor i ett hus i Hammarby sjöstad i Stockholm – trots att det byggdes för bara tio år sedan.

I Erik Gustavssons lägenhet rinner vatten från taket och den är dessutom full av svartmögel.

– Det såg ut som mossa längs hela väggen, säger han.

Erik Gustavsson, 33, flyttade för omkring tre år sedan in i ett av Folksam fastigheters flerfamiljshus i Hammarby sjöstad. I lägenheten trivdes han bra, tills att han för en dryg månad sedan upptäckte att det rann vatten från taket.

– Det var som en konstant stråle längs väggen som rann till golvet. Det var helt befängt och det rann så mycket att jag fixade en behållare som jag tömde på kanske tio liter vatten, säger han.

Redan då hade det bildats fuktfläckar och det var helt svart längs med golvlisten.

”Lever i en mardröm”

Några veckor senare började det dessutom droppa från vardagsrumstaket.

– Det var droppen, det känns som att man lever i en mardröm, säger Erik Gustavsson.

Han tog därför kontakt med företaget Newsec, som förvaltar lägenheten, som kom dit och bröt upp både golv och väggar. Men då gjordes ytterligare en upptäckt – ett kraftigt utbrott av svartmögel.

– Det såg ut som mossa längs hela väggen, och det är inte så hälsosamt. Jag vill inte andas in det där och jag vill inte heller tänka på det... det är klart att det är skadligt.

Erik Gustavsson är inte den enda som drabbats. Ytterligare fem lägenheter har problem med vattenläckor.

– Det är rätt mycket att sex lägenheter på en och samma gång drabbas av det här. Men i och med att fem av dessa är samlade så finns gott hopp om att hitta läckan, säger Lars Johnsson, fastighetschef på Folksam.

Orsaken: Provat ny byggteknik

Orsaken till problemet är, enligt Folksam, den byggteknik som användes när huset byggdes 2006.

– Dessvärre är det så här när man prövar nya tekniker. För byggnader som byggdes vid den här tiden användes en teknik i fasaden som gör att det här kan hända. Det är ingen bra konstruktion, tekniken används inte i dag, säger han.

Får det gå till så?

– Nej, nej, det är ingen som ska behöva ha problem. Därför gör vi allt för att fixa till dem i dag.

Erik Gustavsson ska träffa Folksam för att göra en plan för framtiden. Enligt företaget kommer han att bli erbjuden en evakueringslägenhet att bo i under renoveringsprocessen.

– Det är upprörande att en ny byggnad som man betalar mycket pengar för och i ett sådant här område kan vara så här illa däran, säger han och tillägger att ”jag blir förvånad att man kan bygga så här dåligt”.

– Att nya lägenheter börjar läcka in från fasaden, det är helt sjukt.

ARTIKELN HANDLAR OM