Här är vinnarna av Stora journalistpriset

NYHETER

Karin Thunberg får Lukas Bonniers stora journalistpris och Niklas Orrenius prisas i klassen Årets röst.

I kväll ägde galan Stora journalistpriset rum på Grand Hotel i Stockholm.

Journalister från Aftonbladet var nominerade i två av de fem klasserna.

Stora journalistpriset delas ut i klasserna Årets berättare, Årets förnyare, Årets röst och Årets avslöjande. Dessutom delas Lukas Bonniers stora journalistpris ut till en erfaren journalist för att främja "långvarig och fortgående journalistisk yrkesprestation".

Prisutdelningen på Grand Hotel började strax efter klockan 18 på onsdagskvällen.

”Vann för Macchiarini-granskning”

Negra Efendic vinner priset i klassen Årets berättare för reportageboken "Jag var precis som du", som handlar om hennes flykt från krigets Bosnien till Sverige.

Helena Bengtsson, databasredaktör på SVT, får priset i klassen Årets förnyare, bland annat för arbetet med Panama-dokumenten.

I den nyinstiftade klassen Årets röst vinner journalisten och författaren Niklas Orrenius medan Bosse Lindquist på SVT prisas i kategorin "Årets avslöjande" för dokumentärserien "Experimenten" om kirurgen Paolo Macchiarini.

Lukas Bonniers stora journalistpris går till Svenska Dagbladets Karin Thunberg.

Prissumman för 50-årsjubilerande Stora journalistpriset är 100 000 kronor.

Två Aftonbladet-nomineringar

Inför kvällens gala var journalister från Aftonbladet nominerade i två av de fem klasserna.

Linn Ogelid och Gellert Tamas nominerades i klassen Årets förnyare för sitt arbete med ”Det svenska hatet”, som i september publicerades i så kallat longreadformat på Aftonbladets sajt.

"För att de låtit form och innehåll gå hand i hand och skapat en ny standard för långläsning i digitalt format", löd juryns motivering.

Richard Aschberg var nominerad i klassen Årets avslöjande för sin granskning av fackförbundet Kommunal.

"För att han i en spektakulär avklädning visat hur de förtroendevaldas slöseri, frosseri och girighet leder till ett svart hål av raserat förtroende", skriver juryn i sin motivering.

FAKTA

Juryns motiveringar

Negra Efendic, årets berättare

"För att hon i sin reportagebok återvänder till sin egen flykt och med osentimental blick skildrar krigets spår hos ett barn samtidigt som hon ger liv åt människorna bakom nyhetstelegrammen"

Helena Bengtsson, årets förnyare

"För att hon som internationell superstjärna inom databas-journalistiken hittar scoopen där andra bara ser ettor och nollor."

Niklas Orrenius, årets röst

"För att han som outtröttlig reporter och med fulländad stilistik undersöker och dokumenterar vår tids svåraste frågor."

Bosse Lindquist, årets avslöjande

"För att han med mästerligt berättande gått till botten med misstänkt forskningsfusk och blottlagt en livsföraktande äregirighet inom den akademiska världen."

Karin Thunberg, Lukas Bonniers stora journalistpris

”Personporträttens mästare som med absolut stilistiskt gehör, och närmast magisk hantverksskicklighet, avtäcker det djupt mänskliga – inom var och en av oss.”