Betsy DeVos blir Trumps utbildningsminister

1 av 2
NYHETER

NEW YORK. Kritiken mot att Donald Trump lutar åt en mansdominerad administration har varit stor de senaste dagarna.

Under onsdagen bröt Trump mönstret.

Nikki Haley tackade ja till uppdraget som FN-ambassadör och Betsy DeVos accepterade erbjudandet om att bli utbildningsminister, uppger Trumps stab.

Donald Trump har lämnat New York för att fira Thanksgiving tillsammans med sin familj i sin lyxresort i Florida.

Men nyheterna från övergångsstaben kom ändå i strid ström under onsdagen.

Först stod det klart att South Carolina-guvernören Nikki Haley erbjudits rollen som FN-ambassadör.

”Landet står inför enorma utmaningar”

Haley, som under kampanjrörelsen uttryckte skarp kritik mot Trump, tackade ja till uppdraget.

– Den här månadens val har fört med sig spännande förändringar i USA. Landet som vi älskar står inför enorma utmaningar nationellt och internationellt, säger Haley i ett uttalande.

Trumps övergångsstab twittrade senare under onsdagen ut nästa nyhet. 

Valet som utbildningsminster: Betsy DeVos

Den nyvalde presidenten har nominerat Betsy DeVos som utbildningsminister.

”En briljant och passionerad förespråkare av utbildning”, skriver övergångsstaben på Twitter.

Betsy DeVos gav en kort senare ett uttalande i vilket det framgick att hon tackat ja till erbjudandet.

– Tillsammans kan vi arbeta fram förändringar som garanterar att alla studerande i USA har möjligheten att uppnå sin fulla potential, säger DeVos.

Dubbelnomineringarna kommer i ljuset av de senaste dagarnas kritik om att Donald Trump lutar åt en väldigt mansdominerad administration.

Enligt Washington Posts sammanställning har 66 personer spekulerats eller bekräftats ingå i kabinetten. Endast tio av de 66 är kvinnor, enligt tidningen.

Utnämningarna av Haley och DeVos kräver senatens godkännande.

Betsy DeVos är ordförande i organisationen American Federation for Children och har enligt Fox news gjort sig känd för att stödja charterskolor, offentligt ägda friskolor, och för att förespråka skolpeng.

Nikki Haley ses som en framtida storstjärna inom det republikanska partiet. Hon blev den första kvinnan någonsin att utnämnas till guvernör i South Carolina.

FAKTA

Trumps bekräftade utnämningar

Stabschef: Reince Priebus. Etablerad republikansk politiker som är ordförande i republikanernas nationella kommitté. Var lojal mot Trump under valrörelsen trots motståndet inom partiet. Blir Trumps högra hand i Vita huset.

Chefsstrateg: Steve Bannon. Tidigare chef för högerpopulistiska sajten Breitbart och har i den egenskapen kritiserats för rasistiska och sexistiska publiceringar. Har en jämställd position med stabschef Priebus.

Justitieminister: Jeff Sessions. Ärkekonservativ republikan som är känd för att driva en hård invandringspolitisk linje. Stod bakom Trumps uttalande om att neka muslimer inträde till USA.

Utbildningsminister: Betsy DeVos. Ordförande i organisationen American Federation for Children. Har gjort sig känd för att stödja charterskolor – offentligt ägda friskolor – och för att förespråka skolpeng.

Nationell säkerhetsrådgivare: Michael Flynn. Hårdför generallöjtnant som står bakom flera islamfientliga uttalanden. Han har sagt att islam är en politisk ideologi som gömmer sig bakom religion och liknat islam vid cancer. I USA finns det frågetecken kring hur ryssvänlig han kommer vara.

FN-ambassadör: Nikki Haley. Guvernör i South Carolina och anses vara en stigande stjärna inom partiet. Är för sänkta skatter och mot abort. Ifrågasätts för att inte ha någon erfarenhet av utrikespolitik.

CIA-chef: Mike Pompeo. Kongressledamot från Kansas och ex-militär som sagt sig vara för ett dödsstraff för visselblåsaren Edward Snowden. Har protesterat mot stängningen av Guantanamolägret och kärnenergiavtalet med Iran.