Donald Trump i nytt tal: Vill ena landet

1 av 2
NYHETER

new york. Donald Trump har lämnat New York för att fira Thanksgiving med sin familj.

Under onsdagen släppte han ett nytt tal till en splittrad nation.

– Det är dags att återupprätta tilliten mellan våra medborgare, säger han.

Protesterna mot den nyvalde presidenten Donald Trump har varit många och landsomfattande.

Politiken som han gått till val på – muren mot Mexiko, deporteringen av papperslösa och ett inskränkande av aborträtten – har gjort många i landet rädda.

Samtidigt har, enligt CNN, 700 misstänkta hatbrott rapporterats sedan Trumps valseger.

Tal till splittrat land

Under onsdagen, dagen före den amerikanska familjehögtidsdagen Thanksgiving day, släppte Donald Trump ett tal där han adresserade invånarna i det splittrade landet.

– Min önskan är att vi den här Thanksgivinghelgen börjar komma över våra skiljaktigheter och att vi går framåt som ett enat land, säger han i talet.

Trump, som tillbringar högtiden i sin lyxresort i Florida, pratade inte om vad splittringen beror på men kommenterade den smutsiga valrörelsen.

– Vi har precis avslutat en lång och hård politisk kampanj. Känslorna är starka och såren läker inte över en natt, säger han.

”Dags att återställa banden av tillit”

Han avslutade med ännu en uppmaning om att ena landet.

– Det är dags att återupprätta tilliten mellan våra medborgare. När USA är enat finns inget vi inte kan uppnå, säger Trump.

FAKTA

Trumps bekräftade utnämningar

Stabschef: Reince Priebus. Etablerad republikansk politiker som är ordförande i republikanernas nationella kommitté. Var lojal mot Trump under valrörelsen trots motståndet inom partiet. Blir Trumps högra hand i Vita huset.

Chefsstrateg: Steve Bannon. Tidigare chef för högerpopulistiska sajten Breitbart och har i den egenskapen kritiserats för rasistiska och sexistiska publiceringar. Har en jämställd position med stabschef Priebus.

Justitieminister: Jeff Sessions. Ärkekonservativ republikan som är känd för att driva en hård invandringspolitisk linje. Stod bakom Trumps uttalande om att neka muslimer inträde till USA.

Utbildningsminister: Betsy DeVos. Ordförande i organisationen American Federation for Children. Har gjort sig känd för att stödja charterskolor – offentligt ägda friskolor – och för att förespråka skolpeng.

Nationell säkerhetsrådgivare: Michael Flynn. Hårdför generallöjtnant som står bakom flera islamfientliga uttalanden. Han har sagt att islam är en politisk ideologi som gömmer sig bakom religion och liknat islam vid cancer. I USA finns det frågetecken kring hur ryssvänlig han kommer vara.

FN-ambassadör: Nikki Haley. Guvernör i South Carolina och anses vara en stigande stjärna inom partiet. Är för sänkta skatter och mot abort. Ifrågasätts för att inte ha någon erfarenhet av utrikespolitik.

CIA-chef: Mike Pompeo. Kongressledamot från Kansas och ex-militär som sagt sig vara för ett dödsstraff för visselblåsaren Edward Snowden. Har protesterat mot stängningen av Guantanamolägret och kärnenergiavtalet med Iran.