Odenberg ny KI-topp efter skandalen

1 av 2
NYHETER

Regeringen utser Mikael Odenberg till ny ordförande för Karolinska institutet. Odenberg ska leda den nya styrelsen som presenteras i kölvattnet av skandalen med kirurgen Paolo Macchirarini.

Karolinska institutets nya ordförande Mikael Odenberg är generaldirektör för Svenska kraftnät och har tidigare varit försvarsminister i Fredrik Reinfeldts regering. Odenberg avgick som försvarsminister 2007 efter en konflikt om försvarspolitiken.

Han leder den nya styrelsen för Karolinska institutet som presenterades i dag. Den tidigare styrelsen avsattes med anledning av Macchiarini-affären.

– Det behövs en tydlig nystart. Men det är viktigt att det sker under ordnade former, säger forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S).

Fick sparken

Det var i september som hela styrelsen för Karolinska institutet fick sparken av forskningsministern.

Strikt formellt avgick styrelsens ordförande Lars Leijonborg frivilligt ett par dagar tidigare, men om han inte hade gjort det hade även han fått sparken, har ministern sagt.

Enligt Sigbrit Franke, universitetskansler 1999–2007, var regeringens åtgärd "extremt ovanlig".

Kostade människor livet

Orsaken till debaclet var den oberoende utredning som visade att både KI och dess styrelse hade ett ansvar för vad som hände kring kirurgen Paolo Macchiarini och hans operationer med syntetiska luftstrupar som kostade flera människor livet.

Trots att utredaren Sten Heckscher tyckte att Lars Leijonborg borde ha fått sitta kvar, för att säkerställa en kontinuitet, gav forskningsministern Leijonborg silkessnöret.

FAKTA

Mikael Odenberg

Karolinska institutets nya ordförande Mikael Odenberg är generaldirektör för Svenska kraftnät och har tidigare varit försvarsminister i Fredrik Reinfeldts regering. Odenberg avgick som försvarsminister 2007 efter en konflikt om försvarspolitiken.

■ ■ Det var i september 2007 som Mikael Odenberg avgick som försvarsminister efter att ha råkat i luven med partibröder angående nedskärningar inom försvaret. Odenberg gick med på de planerade besparingar, men när ytterligare besparingar på 3–4 miljarder kronor aviserades, avgick han.

Kirurgskandalen på KI – detta har hänt

2010: Anställs vid KI

Paolo Macchiarini.

Den italienske kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini anställs som gästprofessor på Karolinska Institutet (KI) samt på deltid som överläkare på Karolinska universitetssjukhuset (KS).

■ ■ 2011–2012: Riskfyllda operationer kräver liv
Macchiarini utför tre operationer med konstgjorda luftstrupar på KS. Två av de patienter som opererats av Macchiarini är nu döda. En lever, men vårdas på sjukhus i USA.

■ ■ 2013: Stoppas
KS stoppar alla fortsatta operationer med syntetiska luftstrupar. Samma år inleder Macchiarini kliniska studier i Krasnodar i Ryssland, där patienter ska opereras i forskningssyfte.

■ ■ 2014: Anklagas för fusk
Tre olika anmälningar där Macchiarini aklagas för forskningsfusk lämnas in, en av en belgisk forskare och två av fyra läkare vid KS. KI ger professor emeritus Bengt Gerdin i uppdrag att granska materialet gällande två av anmälningarna.

■ ■ 2015: Försvaras av KI
Varken KI:s etiska råd eller dåvarande rektor Anders Hamsten anser att Macchiarini har gjort sig skyldig till forskningsfusk. Dock avslutas hans gästprofessur och han får en tidsbegränsad anställning som forskare. Anställningen löper ut den 30 november 2016.

■ ■ 2016: Skandalen växer
Efter att SVT sänt dokumentärserie ”Experimenten” avgår rektor Anders Hamsten, KI:s dekanus Hans-Gustaf Ljunggren och rektorsrådet Jan Carlstedt-Duke. De följs av fler avgångar – bland annat får Macchiarini själv sparken. I februari avslöjas att Macchiarini ljugit om sina meriter. I september presenteras en utredning av skandalen där KI får skarp kritik. KI:s ordförande Lars leijonborg avgår, och universitetskanslern Harriet Wallberg tvingas lämna sin tjänst.

LÄS OCKSÅ:
Skandalkirurgen i intervju: ”Jag är inte Gud”
Han lurade världen – sa att han var påvens läkare

TT