Hanna utsattes för rasistattack: ”Stick hem ditt jävla as”

Foto: Facebook/TT
Hanna blev utsatt för rasism i Icabutiken.
NYHETER

När Hanna var på väg in i Icabutiken med sin barnvagn knuffade en man henne bakifrån.

Därefter skrek han ”Stick hem ditt jävla as”.

– Jag kände mig rädd, jag visste inte vad den här mannen var kapabel till.

I tisdags eftermiddag gick Hanna Aweida Hafez till Ica i Eslöv med sin snart tre månader gamla dotter. När hon var på väg in i affären kom det plötsligt en man bakifrån och knuffade henne hårt i ryggen.

– Jag blev jättechockad, det var som om han tog sats, säger hon.

Först tänkte hon låta det vara men valde att konfrontera mannen som inte bad ursäkt. Han sa att hon inte sett sig för, när hon påpekade att han inte heller gjort det skrek han ”Stick hem ditt jävla as”.

– I chock svarade jag honom att det här var lika mycket mitt land som hans, säger hon.

”Då vrider jag nacken av dig”

Ingen runt omkring reagerade på mannens agerande och Hanna fortsatte in i affären där hon bröt ihop och började storgråta.

– Jag gick runt där och var ledsen, sen blev jag arg, hur kunde han göra så? Och hur kunde folk stå runt omkring och vara tysta? säger hon och fortsätter:

– Jag vet inte varför det störde mig mer än händelsen, det var värre att folk kollade på.

De stötte på varandra igen i butikens kiosk, där mannen ska tittat hotfullt på henne. Han överhörde hennes telefonsamtal med sin man där hon berättade att  ”en rasist gått in i henne”. Då gick han fram till henne ännu en gång.

– Han sa ”kallar du mig nazist en gång till vrider jag nacken av dig”. 

Polisen kom till platsen

– Jag blev väldigt upprörd. Min försvarsmekanism var att börja skrika tillbaka. Jag kände mig rädd, jag visste inte vad den här mannen var kapabel till.

En man som var i butiken, som visade sig vara en polis som inte var i tjänst, såg Hanna och mannen och gick fram till dem. Han tog Hanna åt sidan och uppmanande henne att polisanmäla.

– Han bad mig att lugna mig för min dotters skull.

När Hannas man och bror kom oanmälda till butiken tog de kontakt med polisen som kom inom några minuter. De förhörde Hanna på plats och tog även uppgifter av mannen som var kvar i butiken. De ska även kollat på butikens övervakningsfilm.

– Det var min första anmälan någonsin, dock långt ifrån den första rasistiska upplevelsen jag haft i Sverige.

Hanna uppmanar andra att anmäla som är med om samma sak.

Enligt Tommy Börjesson, förundersökningsledare vid Kristianstadspolisen, rubricerades ärendet som olaga hot. Men förundersökningen har lagts ned.

”Han var gränslös”

Efter händelsen har Hanna haft svårt att sova och svårt att slappna av. Nu tänker hon sig för när hon är ute och går med sitt barn.

–  Jag går igenom hela denna händelsen om och om igen i mitt huvud. Vi lever i Sverige, året är 2016. När ska folk inse att Sverige är ett multikulturellt land? Detta är inte okej, det var en gång för mycket och det bör aldrig få hända.