MP-veteraner: Visionslöst parti

1 av 5 | Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON
Per Gahrton.
NYHETER

Miljöpartiets ledning har vikt ner sig för Socialdemokraterna, slår ifrån sig kritik och låter partipiskan vina även när det inte behövs.

Den svidande kritiken kommer från åtta partiveteraner, flera av dem tidigare språkrör, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Tidigare språkröret Per Garthon öppnar för att MP efter valet 2018 inte ska vara i koalition med S.

Miljöpartiet befinner sig på gränsen till en akut krissituation. Genom att sudda ut sin profil ger man väljare bilden av ett visionslöst etablissemangsparti, heter det i artikeln som publiceras i DN.

– Vi är oroliga över det läge som partiet har hamnat i. Vi tycker inte att Socialdemokraterna tar tillräckligt mycket hänsyn och att partiledningen borde sätta ner foten och framhäva tydligare grönare framgångar, säger det tidigare språkröret Per Garthon till Aftonbladet.

Han är en av de åtta MP-ledarna som undertecknat artikeln.

”Vi får stryk”

Miljöpartiet står inför ett vägval, att sudda ut sin särart eller att återvinna den och dynamiskt driva den gröna visionen, enligt skribenterna. Man nämner bland annat brunkolet, värlandsavtalet med Nato och effektskattens borttagande för att rädda kvar kärnkraften. MP-ledningen kritiseras också för att inte lyssna på kritik eller sina medlemmar.

Samtidigt riktar sig de åtta tidigare MP-ledarna direkt mot S.

– Det är en kritik mot att Socialdemokraterna inte förstått vad som innebär att ingå i koalitionsregering. Jag tycker inte att Socialdemokraterna agerar som ett koalitionsparti. Även om inte vi är lika stora ska en koalitionspartner få visa framgångar.

Garthon menar att bilden som allmänheten har och som media visar är att MP ”får stryk”.

– Man tar det egna steget för det andra med mer samarbete med Nato. Om man då mer och mer samarbetar med supermakt, med ett ledande land som dessutom fått en president (Donald Trump) som de flesta betraktar som väldigt otydlig och oklar, man vet inte var han står, då går det inte att fortsätta.

Garthon: MP kan dumpa S

Han öppnar för att MP efter valet 2018 inte kommer att ingå i någon koalition med S längre om relationen fortsätter som den ser ut i dag.

– Jag vill att regeringen ska hålla fram till valet men vad som ska ske efter valet det vill jag inte sticka under stol med. Det beror på valutgången, det kan bli en ny koalition med S och även en annan med andra partier, säger Per Garhton.

Aftonbladet söker en kommentar från Miljöpartiets partiledning.

ARTIKELN HANDLAR OM