Anna, 29, och bebisen Dominic tvingas fly orkanen

1 av 5
NYHETER

Orkanen Otto har tvingat tusentals personer i San Juan i Nicaragua att evakuera.

En av dem är Anna Bernhardsson, 29, som med sin bebis Dominic fått fly sitt hus som ligger i en sluttning.

”Risken finns för översvämning och jordskred vilket jag var rädd för”, säger hon.

De centralamerikanska länderna El Salvador och Nicaragua väntas drabbas hårt av orkanen Otto som väntas slå till som värst om några timmar.

I Nicaragua har regeringen utfärdat undantagstillstånd trots att Ottos styrka har minskat något sedan den bildades över havet.

Men ändå slår redan 3,5 meter höga vågor in över öarna utanför landets kust och hus har gått sönder. Samtidigt väntas vindar med hastigheter på 105 kilometer i timmen svepa in över fastlandet.

Jordbävning, orkan och tsunamivarning

Under torsdagskvällen befann sig orkanen 105 kilometer öster om San Juan del Sur i Nicaragua. Där bor Anna Bernhardsson, 29, med sin lilla bebis Dominic.

I ett mejl till Aftonbladet säger hon att hon fått lämna sitt hus i rädsla för att jordskred ska ta med sig landmassor. Utöver detta varnade myndigheterna också för en tsunami när en jordbävning inträffade under torsdagen.

”Folk har varit relativt lugna tidigare dagar, förutom turister och surfare som evakuerades från stränderna i förmiddags och gick upp mot bergen av rädsla för tsunami. När nyheten kom om jordbävningen blev det dock lite panik”, skriver hon.

Nicaraguas första dam Rosario Murillo är i tv mer och mer.

”Hon pratar ständigt på tv och lugnar folket”, skriver Anna Bernhardsson.

Eftersom hon bor på en sluttning fick hon fly till sin väns hus där hon nu stannar och väntar in orkanen.

”Just nu är det enbart regn här på Stilla havssidan men orkanen bör komma om några timmar med vind och mer regn och risken finns för översvämning och jordskred vilket jag var rädd för”, skriver hon.

Drabbar fattiga värst

USA:s nationella orkanmyndighet uppger att orkanens utkanter slagit till mot just San Juan del Sur, där Anna Bernhardsson befinner sig, med vindhastigheter på över 165 kilometer i timmen.

Även Costa Rica är drabbat och där har regeringen satt upp minst 16 skyddsrum som där över 1300 människor nu söker skydd, skriver The Guardian.

Förutom att hus och människor är i fara fruktar myndigheterna i Nicaragua att Otto kommer att skada fattiga bönder och kaffegrödor som är nästan redo att skörda.