Ewelina fast med tre barn på flygplats i 24 timmar

1 av 3 | Foto: PRIVAT
Ewelina, 34, har väntat i 24 timmar på Los Angeles flygplats med sina två åtta månaders tvillingar, sin treåring och sin sambo.
NYHETER

Hundratals passagerare är strandsatta på Los Angeles flygplats. Norwegian-planet som skulle lyft 19.30 lokal tid i går är fortfarande på marken.

Ewelina, 34, från Genarp har väntat i 24 timmar nu med sina två åtta månaders tvillingar, sin treåring och sin sambo.

– Mjölken är slut, barnmaten är slut. Jag är knäckt, säger hon och brister ut i gråt.

Den enda informationen som passagerarna fått från flygbolaget är att det skett ett ”tekniskt fel”, säger Ewelina Janka som bor i skånska Genarp utanför Malmö.

Hon och hennes två åtta månader gamla tvillingar, treåriga flicka och sambo har nu väntat på Los Angeles flygplats i 24 timmar på att få åka tillbaka mot Sverige. Norwegian-planet med flightnummer DY7892 skulle lyft på onsdagen 19.30 lokal tid från Los Angeles flygplats och landat i Köpenhamn.

Familjen fick beskedet att planet skulle lyfta om några timmar. Senare skickades de dock tillbaka till hotellet, utan att få någon ny beräknad avgångstid.

”Jag är knäckt”

Så har de hållit på, säger hon. Skjutit fram tiden gång på gång och inga klara besked får familjen eller de andra resenärerna.

De fick ta in på hotellen vid klockan 03 på torsdagsnatten och sova i några timmar innan det var dags att åka till flygplatsen igen för att vänta på flyget som inte skulle gå.

Nu är all mat som de tagit med till barnen slut.

– Mjölken är slut, barnmaten är slut. Jag är knäckt, säger Ewelina och brister ut i gråt samtidigt som man hör en barnskrik i bakgrunden.

Hon säger att två nya blöjor kostar 18 dollar.

”Folk sprang och knuffades”

Aftonbladet har fått tips från flera svenskar som skulle åka med det nu strandade flyget. Mest frustrerande är, enligt Ewelina, att Norwegian inte kan ge något klart besked.

– Det värsta är att Norwegian inte kan hantera detta över huvud taget.

Under gårdagen fick de gå ombord planet och lämna sitt handbagage. Men strax därefter fick de beskedet att gå av. Och sedan fick alla gå in och hämta handbagaget igen.

– Jag säger till dem ”kan ni låta barnfamiljerna och äldre gå på först?”. De nickade men inget hände. Folk sprang in och knuffades och slet, säger Ewelina.

Familjen har ingen aning om när de får flyga hem och Ewelina bävar nu inför att genomföra den långa flygningen med barnen som redan är ledsna.

– Jag har sovit kanske tre-fyra timmar. Och sen veta att man har en sådan lång resa framför sig, säger hon och tillägger:

– Jag kommer aldrig att åka med Norwegian igen.

Norwegian: Är förfärligt

Lasse Sandaker-Nielsen, kommunikationschef på Norwegian, beklagar den uppkomna situationen.

– Det är tekniska problem med flyget som vår personal försöker lösa. Men det är förfärligt att det blivit en så stor försening, säger han, och fortsätter:

– Vi arbetar hårt för att lösa detta så fort som möjligt. Men problemet är att vi inte vet när felet kan vara åtgärdat, därför kan vi inte ge någon exakt tid till resenärerna. Jag förstår att det är frustrerande.

Flera som vi har varit i kontakt med anser att informationen är mycket bristfällig. Hur ser du på det?

– Vi informerar löpande via sms. Men vi kan inte ge besked som vi själva inte har. Vi vet inte heller när flyget kommer att kunna lyfta.

Vi beklagar verkligen den här kraftiga förseningen och har full förståelse för den frustration som den skapar för de resenärer som har drabbats. Förseningen beror på ett tekniskt fel som har tagit längre tid att åtgärda än vad vi först trodde. Säkerheten har absolut högsta prioritet och så snart vi vet när planet kommer att kunna lyfta kommer vi att informera alla passagerare.

Flyger hem med andra flighter

Charlotte Holmbergh Jacobsson, informationschef för Norwegian i Sverige, uppger att 150 resenärer har bokats om till andra plan.

”Över hälften är redan på väg hem eller har kommit hem. Vi gör allt vi kan för att få hem resterande passagerare så snart det bara går”, skriver hon i ett mejl till Aftonbladet.

Hon fortsätter:

”Alla resenärer har fått hotell och mat och vi har representanter på plats på flygplatsen. Det är tråkigt att höra att passagerare känner att de inte fått tillräckligt med information och det är något vi får undersöka närmare. Vid förseningar eller andra avvikelser skickar vi alltid ut information så snart vi kan och i det här fallet har vi skickat ut flera sms där vi har informerat resenärerna om förseningen.”