Flera olyckor – SMHI varnade för halka

En person klämdes fast efter krock i Skåne

1 av 3
NYHETER

Det har varit mycket halt på vägarna runtom i landet under dagen.

SMHI utökade varningen för plötslig ishalka – den omfattade på förmiddagen stora delar av mellersta och norra Sverige. Men även i söder var det halt.

– Det är läge att ta det extra försiktigt om man ska ut och köra, säger Kim Hild på Skånepolisen.

Foto: TT
SMHI varnar för plötslig ishalka i Örebro, Värmland, Västmanland och Dalarna.

Polis, ambulans och räddningstjänst ryckte ut till en rad olyckor på flera platser i landet under fredagsmorgonen. Halka var en bidragande orsak till incidenterna.

På en mindre väg i Hässleholm i nordöstra Skåne kolliderade två personbilar vid 06-tiden.

Hur allvarliga skador som de inblandade ådrog sig är i nuläget oklart. En person klämdes fast.

– Man fick arbeta med att få loss en person. Men jag vet inte hur skadeläget är, säger Kim Hild, pressinformatör på Skånepolisen.

”Mycket halt”

Polisen varnade för halka i området.

– Det var mycket halt på olycksplatsen. På torsdagen hade vi en del olyckor i de norra delarna av Skåne, men i dag har det varit ganska lugnt. Men det är läge att ta det försiktigt om man ska ut och köra, säger Kim Hild.

I Värmland har fyra olyckor inrapporterats. I tre av fallen rörde det sig om fordon som kört av vägen. Ingen person ska ha skadats allvarligt. Enligt nwt.se uppmande polis och räddningstjänst till försiktighet på vägarna i hela länet.

Strax utanför Gävle körde en personbil av E4:an och voltade efter klockan 07, rapporterar gd.se. En person fick klippas loss, men skadeläget är okänt.

På Gotland varnade lokal media för blixthalka. Temperaturen på ön låg under nollstrecket hela natten. Flera olyckor inträffade, men utan allvarligare personskador. 

Halka i stora delar av landet

Under morgonen varnade SMHI för plötslig ishalka i Örebro, Värmland, Västmanland och Dalarna. Framåt förmiddagen utvidgades varningen till att även omfatta Uppland, norra delarna av Stockholms län, Dalarna, Gävleborg, Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten. Senare under dagen inskränktes varningen till endast de norra delarna av landet.

– Vad vi kan varna för är för plötslig ishalka, den som kommer hastigt. Men vi är i den tiden på året när det är halt av andra anledningar också, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI till TT.