Polisen varnar för tjuvarnas nya knep: ”Slår ut bilens lås”

1 av 2
NYHETER

Polisen varnar för tjuvarnas nya knep i julhandeln.

Med hjälp av fjärrkontroller kan tjuvarna ”störa ut” billås och snabbt tömma bilen.

– De kan länsa bilen helt ostört – utan att någon märker det, säger polisen Stefan Dangardt.

Julhandeln är i full gång och många lämnar julklapparna i bilen för att kunna gå till nästa butik, eller ta en bit mat. Då ser tjuvarna sin chans att slå till.

Nu varnar polisen för att tjuvarna börjat använda ”störsändare” som stör ut billås.

– När tjuvarna ser någon lämna sin bil och på väg därifrån trycka på nyckeln för att låsa den så tror ägaren att bilen är låst. Men tjuven använder då en störsändare för att blockera låssignalen, och kan sedan smyga fram och länsa bilen, säger Stefan Dangardt, kommissarie vid polisen region Bergslagen.

Kan stjäla helt ostört

Eftersom bilen aldrig låsts så går inte billarmet igång. Därför kan tjuven packa på sig allt – utan att någon märker det.

– De kan göra det helt ostört. Det är sällan någon annan på en parkering kan vara säker på att den som är i bilen inte har rätt att vara det, säger han.

Polisen misstänker att knepet kommer att spridas över landet eftersom det bland annat är kringresande ligor som satt i system att använda sig av det.

Enligt Mats Eriksson, presstalesperson vid polisen i Stockholm, har detta pågått över en tid i Stockholmsområdet.

Och tjuvarna slår framförallt till mot bilar parkerade vid köpcentrum.

– Vi ser att det går i vågor, men nu har man sett en ökning så då vill vi gå ut och varna så att folk kan skydda sig från att drabbas, säger han.

Polisen: Lämna inget i bilen

Något sätt att skydda sig från tjuvar med störsändare finns egentligen inte, enligt polisen.

Men polisen uppmanar alla att inte lämna någonting av värde i bilen när man parkerat den. Gör man ändå det, så försök dölj grejerna i bilen eller håll lite koll på den.

– Men det allra smartaste sättet att försäkra sig mot det här är att känna på handtaget och kontrollera om bilen verkligen är låst, säger Stefan Dangardt.

En störningssändare kan variera i utseende och storlek, men den ser vanligtvis ut som en handhållen kommunikationsradio med en eller flera antenner, enligt polisen.