Här är det fritt fram att parkera fel

1 av 2 | Foto: TT.
P-böter – men inte i Degerfors.
NYHETER

Höga böter kan vänta för den som felparkerar. Men i värmländska Degerfors har inte en enda p-bot utdelats på fyra år.

– Om jag ska vara helt ärlig så är det mycket bedrövligt, säger Ole Skelskjär från Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder, till SVT Nyheter.

För fyra år sedan beslutade kommunen i Degerfors i Värmland att höja felparkeringsavgiften för att stå på handikapplatser till 1 000 kronor. Även den generella avgiften höjdes ett år senare till 500 kronor.

Trots det har ingen behövt betala den minsta p-bot i kommunen sedan dess. Enligt SVT Nyheter beror det på att kommunen ej tryckt några blanketter med de nya priserna.

– Om jag ska vara helt ärlig så är det mycket bedrövligt, speciellt när som det är där vi står nu, här har en bil ställt sig på en handikappsparkering utan att ha rätt till handikappsplats. Det finns ju gott om andra platser runt omkring här, om han nu hade fått en tusenlapp i böter så hade han aldrig gjort om det igen, säger Ole Skelskjär från Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder.

”Verkar inte så jättekomplicerat”

Det är dock inte bara blanketterna som saknats – kommunen har heller ingen personal som kan straffa felparkerarna. Inte heller polisen kan utfärda böter eftersom de också saknar de rätta blanketterna med de giltiga beloppen.

Nu ska Degerfors kommun utreda om de ska utse någon eller några som ansvarar för att straffa felparkerade bilister.

– Det här verkar inte vara så jättekomplicerat. Antingen skall vi ha den här funktionen eller så skall vi inte ha den. Det handlar mer om att utse en eller flera personer på utbildning, säger kommunstyrelsens ordförande Peder Pedersen (V) till SVT Nyheter.