24-åringen hyllas för sitt modiga inlägg: ”Jag är riktigt ensam”

Foto: Skärmdump TV2
I ett öppenhjärtligt inlägg skriver han om sin ensamhet
NYHETER

Norske Vetle Skaarud skriver i ett Facebookinlägg att han känner sig riktigt ensam och söker vänner. Nu har flera personer, i samma situation, hört av sig till honom.

– Ensamheten går ut över hela mitt liv, säger han till norska TV2.

I ett Facebookinlägg delar 24-årige norske Vetle Skaarud med sig av sin tillvaro.

Jag heter Vetle och jag är en riktigt ensam människa (och inte särskilt stolt över det). Efter några år av sjukdom och en avskild tillvaro är jag riktigt undernärd på mänsklig kontakt”, skriver han och ber dessutom om råd för hur han ska skaffa sig en eller två goda vänner.

– Ensamheten går ut över hela mitt liv. Man blir väldigt trött och får många konstiga fysiska symtom. I de perioder då jag känt mig mindre ensam har jag känt mig tio gånger bättre, säger han tilll TV2.

Han har inte mått så bra under sina ungdomsår, vilket lett till att han aldrig fick några vänner berättar han.

– Jag kämpade med anorexi för tre år sedan och det kom ur känslan av att inte passa in. Även om jag hade folk omkring mig så kände jag aldrig att jag passade in, anorexi blev ett sätt att göra uttryck för det. Men det har jag inte förstått förrän nu.

Flera har hört av sig

Efter att Vetle publicerade sitt inlägg har flera personer hört av sig till honom och hyllat honom för sitt mod. Det är dessutom flera som känner igen sig i det han skriver.

– Det finns många som har det så, det känns lite skönt att veta att det finns fler i samma situation, säger han och fortsätter:

– Jag är inte särskilt bra på sociala medier, så jag har inte läst igenom alla meddelanden ännu. Jag har fått en del och det uppskattar jag väldigt mycket.

”Vill inte ha det så här”

Enligt den norska psykologen Kristina Moberg är ensamhet vanligare än man tror, speciellt i åldrarna 18-24.

– Ensamhet är en varm känsla av att vilja ha mer kontakt med andra, men det är också en jobbig känsla, säger hon till TV2.

Hennes tips till Vetle är att göra sig tillgänglig till att delta i saker som man kanske försummar, till exempel att syssla med sådant man är intresserad av vilket kan göra att man hittar likasinnade.

Nu hoppas Vetle att han ska kunna skapa vänskapsband och ta sig ur ensamheten.

– Jag hoppas att jag sakta men säkert lyckas få en bättre relation med andra människor, så att jag också kommer igång med livet. Jag vill inte ha det så här hela mitt liv, säger han till TV2.