Fem gripna – planerade terrorattack

Julmarknaden på Champs-Elysées ett av målen

1 av 2 | Foto: AFP
Franska militärer patrullerar i Marseille.
NYHETER

Fem män arresterades i två olika franska städer i veckan. Männen misstänks ha planerat en ”samordnad” terroristattack i Paris den första december.

Enligt uppgifter till tidningen Le Parisien var möjliga mål julmarknaden på Champs-Elysées i Paris, kollektivtrafik och barer.

I söndags slog den franska polisen till mot en misstänkt terrorcell i en samordnad razzia. Tillsammans med säkerhetstjänsten DGSI grep man fem misstänkta terrorister. En man kunde gripas i Marseille och fyra män i Strasbourg.

”Ett tydligt uppsåt”

Enligt Francois Molins, chefsåklagare i Paris, som utreder misstänkta terrorbrott utgör de fem männen en terrorcell med tydliga kopplingar till IS.

Männen ska, enligt Molins, fått sina order från en person i Syrien eller Irak. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

Under fredagen uppgav Francois Molins att man misstänker att männen planerade ett omfattande terrordåd den första december.

– De har haft ett tydligt uppsåt att med kort varsel slå till mot olika mål, sa Molins till AP under fredagen.

Tidigare dömda för brott

Han sa också att polisens utredare hittat en USB-sticka med möjliga måls gps-koordinater.

Tidningen Le Parisien uppger att tänkta mål var julmarknaden på Champs-Elysées i Paris, kollektivtrafik och barer.

Olika platser kopplade till inrikesministeriet i Paris, polisstationer, kyrkor och nöjesfält uppges också varit med på listan över tänkbara mål för terroristerna. Enligt Le Parisien ska polisen fått en del av informationen i förhör med en av de män som greps i Strasbourg.

Mannen som greps i Marseille är en 26-årig marockansk medborgare som är skriven på en adress i Portugal.

Polisen misstänker att det kan finnas fler misstänkta terrorister, tillhörande cellen, i Marseille.

De fyra männen som greps i Strasbourg beskrivs som gamla vänner. De gripna är två 37-åriga franska medborgare, en 36-årig fransk-tunisier och en 35-årig fransk-marockan. Två av dem är tidigare dömda för grova brott, enligt åklagare Molins.

Automatkarbiner och ammunition

Under razzian i Strasbourg hittade polisen en stor vapengömma. Bland annat beslagtog man två automatkarbiner, två pistoler och stora mängder ammunition.

Samma natt som männen greps hade två av dem precis laddat ner telefonappen Periscope. Med appen kan man sända rörliga bilder live och åklagare Molins uppgav att man misstänker att den var till för att spela in och sända från de förestående attackerna.

Polisens utredare undersöker just nu också en beslagtagen dator. Enligt uppgifter till nyhetsbyrån AP ska den bland annat ha innehållit dokument om väpnad jihad, martyrskap och om Abu Bakr al-Baghdadi, terrorsekten IS ledare.

Det råder fortfarande undantagstillstånd i Frankrike, efter terroristattackerna i Paris den 13 november 2015 då 130 personer dödades.

ARTIKELN HANDLAR OM