Oro kring Trumps ägande i oljebolag

1 av 4
NYHETER

new york. De kraftiga oljeprotesterna i North Dakota har inneburit ett tillfälligt stopp i bygget av en ledning genom ett naturreservat.

Donald Trump kan bli den som avgör frågan – och den blivande presidenten äger själv aktier i bolag bakom bygget, rapporterar AP.

– Trumps investeringar i oljeledningsföretag hotar att underminera tron på den här processen, säger Sharon Buccino på miljöorganisationen Natural Resources Defense Council.

Protesterna mot byggandet av en oljeledning vid siouxindianernas naturreservat i Standing Rock, North Dakota, har pågått i månader.

Ursprungsbefolkningen är rädda att dricksvattnet hotas och att heliga platser förstörs i samband med bygget.

Oljeledningen är godkänd av myndigheter men i september stoppade Barack Obama bygget tillfälligt med hopp om att energiföretaget Energy transfer partners skulle kunna nå en kompromiss med de boende i reservatet.

I väntan på ett beslut har protesterna fortsatt och blivit allt mer våldsamma. Enligt AP har 528 personer gripits sedan i augusti.

Trump kan ärva frågan

Obamas administration har bett om mer tid för att kunna fatta ett beslut om de ska förbjuda att oljeledningen ska gå genom reservatet. Men tid är en bristvara för den sittande presidenten. Om lite mindre än två månader efterträds han av oljeförespråkaren Donald Trump som därmed kan bli den som fäller avgörandet.

Kelcy Warren, vd för Energy transfer, uppger att han förväntar sig att Trump kommer underlätta för oljebolag att slutföra infrastrukturprojekt.

– Självklart tror jag att det blir lättare. Om man arbetar med infrastruktur behövs stadga. Det är det som har spårat ur med den här processen, säger Warren till AP.

Risk för intressekonflikt

Oljebolagen tros bli stora vinnare under Trumps styre. Och i fallet med oljeledningsbygget i Standing Rock kan det uppstå en risk för intressekonflikt: Donald Trump innehar aktier i bolag bakom bygget.

AP uppger att Trump har aktier till ett värde av mellan 140 000 och 460 000 kronor i Energy transfer partners. Dessutom innehar han aktier för uppemot 2,3 miljoner kronor i oljebolaget Phillips 66 som i sin tur äger en fjärdedel av Energy transfer partners dotterbolag Dakota access.

– Trumps investeringar i oljeledningsföretag hotar att underminera tron på den här processen, säger Sharon Buccino på miljöorganisationen Natural Resources Defense Council, till AP.

Demokraten Raul Grijalva sitter i representanthuset kommitté för naturresurser och kallar Trumps innehav i oljebolag för ”oroande”. För AP uppger han att det löper en klimatskeptisk linje genom Trumps övergångsstab.

– Du har klimatförnekare, industrilobbyister och energikonglomerat inblandade i processen. Oljeledningsbolagen är glada, säger han.

Donald Trump har tidigare sagt att barnen Ivanka, Eric och Donald Jr. ska ta över Trumpimperiet.