Bevakningen av Trump kostar en miljon dollar per dag

1 av 2 | Foto: AP
Donald Trump utanför Trump Towers.
NYHETER

Bevakningen av Donald Trump och hans familj kostar staden New York en miljon dollar per dag.

Det uppger tre tjänstemän för tv-kanalen CNN.

Nu vädjar stadens borgmästare Bill de Blasio om ekonomiskt stöd från federalt håll.

Donald Trumps hustru Melania och deras 10-årige son Barron bor i Trump tower mitt på manhattan i New York. De planerar att bo kvar fram tills skolan slutar.

Presidentvalets vinnare Donald Trump har tidigare uppgett att han planerar att regelbundet vistas i bostaden medan hustrun och sonen bor där.

En miljon dollar per dag

Trumps äldre barn och barnbarn bor också kvar i New York och bevakas dygnet runt, enligt John Miller, chef för New York-polisens underrättelseverksamhet.

Bevakningen av familjen Trump kostar omkring en miljon dollar per dag, nästan tio miljoner kronor. Pengar som till största delen kommer från staden New York.

– Nummer ett här är säkerhet och trygghet. Vi är skyldiga presidentvalets vinnare, hans familj och hans team det, sa New Yorks borgmästare Bill de Blasio på en presskonferens under fredagen.

Hjälp av NYPD dagligen

De Blasio tillade emellertid att staden kommer behöva hjälp med kostnaderna, särskilt polisens övertidsersättningar.

– Detta är en mycket omfattande insats och kommer att ta stora resurser i anspråk. Vi kommer snart påbörja samtal med den federala regeringen om ersättning till NYPD (New York-polisen, red. anm.), sa han.

Säkerhetstjänsten, Secret Service, har det största ansvaret för Donald Trumps säkerhet men dagligen får de hjälp av lokal polis.

Att notan blir så pass hög för bevakningen av familjen Trump har att göra med att de bor i ett mycket tättbefolkat område, mitt i New York.

Avspärrningar

Sedan valet har polisen satt upp avspärrningar runt Trump Tower vid 56:e gatan och femte avenyn.

Polisen måste också spärra av gator och dirigera trafik när Donald Trump rör sig i staden. I fredags under rusningstrafik körde Trump till New Jersey, varför polisen då fick stänga Lincolntunneln.