Obama och Trump kommenterar Castros död

1 av 37
NYHETER

Barack Obama sträcker ut en hand till det kubanska folket efter nyheten om Fidel Castros bortgång.

Även USA:s tillträdande president Donald Trump har kommenterat dödsfallet.

– Han var en brutal diktator som förtryckte sitt folk, säger han.

Är du på plats på Kuba eller i Florida? Hör av dig till oss!

På lördagseftermiddagen svensk tid kommenterade USA:s president Barack Obama den tidigare kubanske ledaren Fidel Castros bortgång.

”Vi vet att detta ögonblick fyller kubaner – på Kuba och i USA – med starka känslor, som påminner om de otaliga sätt på vilka Fidel Castro förändrade livet för enskilda, familjer och den kubanska nationen. Historien kommer att visa och bedöma de enorma konsekvenser han haft på folket och världen omkring honom.”

”En vän och partner”

Den amerikanske presidenten konstaterar att "oenighet och djupgående politiska meningsskiljaktigheter" markerade förhållandet mellan USA och Kuba i nästan sex årtionden, men att han under sina år som president "arbetat hårt för att lägga det förflutna bakom oss”.

I mars i år gjorde Barack Obama en historisk resa till Kuba där han bland annat slog fast att Kuba inte utgör något hot mot USA.

Obama sänder sina kondoleanser till Fidel Castros familj och ”tankar och böner till det kubanska folket".

”De kommande dagarna kommer de att minnas det förflutna men även blicka framåt. När de gör det ska det kubanska folket veta att de har en vän och partner i USA”, säger Barack Obama i uttalandet.

Trump: ”Brutal diktator”

Även USA:s näste president har kommenterat Castros bortgång.

I ett inlägg på Twitter konstaterar Donald Trump kort att ”Fidel Castro är död!”.

Enligt nyhetsbyrån AFP säger han även att Fidel Castro var en ”brutal diktator” som förtryckte sitt folk och att han hoppas att Castros bortgång kan leda till frihet för det kubanska folket.