Obama uppmanade Clinton att ge upp på valnatten

1 av 4 | Foto: AP
Hillary Clinton.
NYHETER

President Barack Obama uppmanade Hillary Clinton att ge upp på valnatten, enligt uppgifter till tidningen The Hill.

Medarbetare i kampanjen var beredda att hålla ut så länge som möjligt.

Men presidentens samtal förändrade allt, och Clinton ringde Trump.

Washingtontidningen The Hill har tagit del av materialet till en bok som ska handla om Hillary Clintons valförlust. I materialet som ligger till grund för boken framkommer flera detaljer från valnatten. Författarna Amie Parnes, som är reporter på tidningen, och Jonathan Allen hänvisar till tre källor insatta i Clintons valkampanj.

”Du måste ge upp”, ska president Obama ha sagt till Hillary Clinton medan hon som bäst följde kampen i staterna Michigan, Wisconsin och Pennsylvania tillsammans med sin familj och sina medarbetare.

Clinton lyssnade på presidenten och gav upp under morgontimmarna.

Intern kritik

Telefonsamtalet kritiserades internt av kampanjarbetare då de ansåg att Clinton skulle väntat längre.

Under valnatten fanns det i Clintonkampanjen en uttalad ambition och plan att hålla ut så länge som möjligt, enligt The Hills källor.

Presidentens telefonsamtal ändrade de planerna.

– Det diskuterades fram och tillbaka om Michigan och Wisconsin och om siffrorna möjligen skulle svänga, uppger en källa för The Hill.

Samtidigt hade Clintonkampanjens ordförande John Podesta åkt till Clintons fest på Jacob Javits Center. Innan han hunnit återvända så avslutade Hillary Clinton spänningen och debatten i den innersta kretsen när hon sa att hon skulle ringa Trump.

”Ge mig telefonen, jag ringer honom”, ska hon ha sagt frustrerat.

Stödjer omräkningsprocess

Alldeles nyss meddelade emellertid Hillary Clintons stab att den stödjer försöken att få till en omräkning av rösterna i flera amerikanska delstater.

Något som debatterats kraftigt inom det demokratiska partiet.

President Obamas stab har motsatt sig en omröstning. Presidentens tidigare kommunikationschef Dan Pfeiffer menar att det är slöseri med pengar.

”Mängden energi och pengar från det demokratiska partiet som slösas bort på omräkningar i stället för att försöka vinna senatvalet i Louisiana är sinnesjukt”, twittrade han i torsdags.