Experter: Sluta ljug för barn om jultomten

Foto: TT
Att ljuga om jultomten är inte bra för relationen med barnen, enligt experter.
NYHETER

Nedräkningen till julafton har börjat och för vissa barn innebär det även nedräkning till jultomtens ankomst – experter lyfter dock ett varningens finger till alla föräldrar som säger till barn att han finns, skriver The Telegraph.

Christoffer Boyle, professor i psykologi, och samhällsvetaren Kathy McKay uppmanar föräldrar att sluta låtsas som att jultomten finns då lögnen kan skada relationen med barnen. Att hitta på historier om jultomten riskerar att man undergräver barnens förtroende, menar de.

”Kommer undra om fler lögner”

I den ansedda tidskriften The Lancet Psychiatry under titeln A Wonderful Lie skriver de att ”om föräldrarna är kapabla att ljuga om något så speciellt och magiskt, kan de då fortfarande ses som väktare av visdom och sanning?”.

– Vi måste ifrågasätta om det är moraliskt att få barn att tro på dessa myter. Alla barn kommer till slut få reda på att de har blivit ljugna upp i ansiktet under flera år, och det kommer få dem att undra vilka fler lögner de har fått höra, säger Christoffer Boyle och fortsätter:

– Oavsett om det är rätt att få barn att tro på jultomten så är det en intressant fråga, och det är en intressant fråga att ställa om ljugandet påverkar barn på sätt som inte har beaktats.

”För eller senare kommer sanningen fram”

De båda experterna tror att föräldrarna är motiverade till att låtsas om jultomten finns för att de vill återuppliva sin egen barndom, snarare än att de gör det för deras barns skull.

Alla barn måste någon gång få reda på att deras föräldrar konsekvent har upprätthållit en lögn i flera år. För eller senare kommer sanningen komma fram - antingen via en tredje part, eller för att föräldrarna har tröttnat på att låtsas och gör ett misstag. Båda sätten kan påverka förtroendet mellan barn och föräldrar”, konstaterar de skriver The Telegraph.

ARTIKELN HANDLAR OM