Jamil, 49, fick alla tänderna utdragna – tandläkaren kritiseras

1 av 3 | Foto: Peter Wixtrom
NYHETER

Jamil Kosho, 49, i Södertälje ville åtgärda ett par dåliga tänder.

Det slutade med att samtliga tänder i hans mun drogs ut. Tandläkaren kritiseras nu av Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

– Jag skäms för att gå ut och är inte längre mig själv, säger Jamil.

Tandkaoset började i början av februari tidigare i år. Diabetikern Jamil Kosho  led av tandlossning och sökte vård för att åtgärda ett par av sina framtänder.

Efter röntgen påbörjades behandlingen – som i slutet av mars hade resulterat i att tandläkaren dragit ut samtliga tänder i över- och underkäken, totalt 19 tänder.

– Han föreslog att ta bort tänderna och jag litade på honom, han är tandläkare. Men han tog bort även de friska tänderna. Jag hade bara problem med två tänder, säger Jamil Kosho.

Fick proteser

Som ersättning för de utdragna tänderna fick han proteser. De fungerade dåligt. Tandläkaren gjorde flera försök att justera dem, men det gick inte. Det blev överbett och underbett.

– Maten kommer in under och den trillar loss. Jag skäms när jag inte kan äta. Man måste köpa lim och greja, men det fastnar inte i tandköttet.

Jamil Kosho har i efterhand fått tandimplantat inopererade i underkäken av en annan tandläkare. Han väntar på att få implantat även i överkäken.

Nu kritiserar IVO tandläkaren. Myndigheten anser att Jamil Kosho inte fick "en sakkunnig och omsorgsfull tandvård" i samband med att tänderna drogs ut.

Enligt IVO hade tandläkaren innan ingreppen inte "nödvändig information" om tändernas och det omgivande käkbenets status – och borde därför inte inlett behandlingen.

Har svarat på kritiken

Däremot tycker IVO inte att tandläkaren kan lastas för att proteserna inte fungerade ordentligt.

Den kritiserade tandläkaren har svarat SVT Nyheter, som var först att rapportera om ärendet.

”Jag tar till mig av kritiken, men alla patientens tänder var i dåligt skick”, skriver han i ett mejl.

”Kränkt och deprimerad”

Jamil Kosho jobbade som taxichaufför tidigare, men har inte orkat arbeta de senaste månaderna. Problemen med tänderna har tagit hårt på honom.

– Det har förstört mitt liv. Jag kan inte gå ut med barnen längre, jag vill inte visa mig ute. Det har kostat mig mycket pengar.

– Jag känner mig kränkt och deprimerad.

Jamil Kosho vill ha ekonomisk ersättning av tandläkaren. Men det är inget IVO prövar.

– Jag ska gå vidare med detta.