Sex döda efter pollenstorm i Australien

NYHETER

Sex personer har dött, fem personer vårdas på intensivavdelning och tusentals har besökt sjukhusen i södra Australien efter att kraftiga stormar med pollen dragit in över staten Victoria.

– Vi hade en hel dags arbetsbelastning på bara fem timmar, säger Mick Stephenson, chef för krishanteringen i Melbourne.

I måndags drog en pollenstorm in över Melbourne och två personer miste livet i astma-attacker. Nu har dödstalet stigit till totalt sett sex personer. Sjukhusen i Melbourne och Sydney har fått utstå hårt tryck och köerna har varit långa. Mellan måndag och tisdag behandlades fler än 8 500 patienter efter att ha fått svårt att andas.

200 fall av astma

– 200 fall av astma och vi upptäckte astma hos folk som tidigare inte haft andningssvårigheter, säger Mick Stephenson, chef för krishanteringen i Melbourne, till The Guardian

Fenomenet förbryllar såväl experter som sjukhuspersonalen. Trots sex dödsfall på knappt en vecka kan man inte med säkerhet fastställa orsaken.

”Nu är det sex dödsfall som kan ha orsakats som ett resultat av väderläget i måndags”, skrev hälsomyndigheten i ett pressmeddelande. Nu ska man utreda vad som kan ha orsakat dödsfallen.

Ovanligt väderfenomen

Pollenstormar, eller astma-stormar, är ovanliga väderfenomen som uppstår när extremt väder inträffar samtidigt som rågpollen blommar ovanligt kraftigt.

– En storm som är en blandning av hög pollen och luftfuktighet så löses rågpollen upp av fukten och delar sig i tusen små bitar. Normalt sett stoppas rågpollen av näshåren men när det är så små delar så åker det rakt ner i lungorna, säger Robin Ould, chef för Asthma Foundation i Australien, till CNN.

Erik Hedenvind