Nu blir det minus – i hela landet

Förbered dig på: Kyla, halka och blåst

1 av 2
NYHETER

Snökaoset slog till rejält på många håll i landet i går.

Vintern har kopplat greppet om Sverige, enligt SMHI.

Räkna med minusgrader i hela landet.

– Nu har vädret slagit om, ­säger Martin Hedberg på ­Vädercentralen.

Första advent kom med riktigt ruskväder på flera håll. Kraftiga vindbyar i kombination med ­snöfall ställde till stora problem i landets östra delar i går.

Blötsnö i mängder och rejäl blåst tvingade Arlanda att ställa in flyg och orsakade strömavbrott för 10 000 Vattenfallkunder i Uppland.

I Stockholmsområdet inträffade ovanligt många trafikolyckor. Norr om Karlstad var det glashalt, där voltade en bil av vägen. I Luleå ­råkade en polisbil ut för samma sak i det hala väglaget.

Och nu väntar en riktig vintervecka - först med kraftig blåst och på det en rätt ordentlig köldknäpp.

Enligt Kristian Silver på SMHI inleds veckan med minusgrader i stort sett i hela landet - med blåst och kalla nordvindar.

– Vi går mot vinter i hela landet. Det kommer att kännas lite bitigt, ­säger han.

Besvärligt väglag

Värst blir det i fjällvärlden, ­riktigt besvärligt fram till onsdag, enligt Martin Holmberg, meteorolog på Vädercentralen.

– Vi får nog räkna med att det kommer vara blåsigt framöver. På fredag ser det ut att vara mellan noll och fem minusgrader i södra Sverige och 10-15 minusgrader i Norrland, säger han.

En liten avstickare kommer i mitten på veckan - med besvärligt väglag som följd. I mellersta Lappland och Västerbotten flyttar temperaturen på tisdagen sig över nollstrecket. Det kan medföra ­glatta och hala vägbanor när det först tinar upp och fryser på igen, enligt Martin Holmberg. Samma sak i Götaland under onsdags­dygnet innan det därefter blir­ ­kallare igen.

– Det som kommer att märkas i södra Sverige är att temperaturen kommer att pendla kring noll ­grader - med allt vad det innebär, säger han.

Regn eller blötsnö i söder

Men efter vinterns chockstart för två veckor sedan borde folk nu förstå vad det är som gäller, menar han.

– Jag tror och hoppas att de ­flesta är medvetna om att säsongen har börjat.

Möjligen kan ett djupt lågtryck komma in och ­beröra landet med blåst och snöfall, längst i söder regn eller blötsnö, i ­slutet av veckan enligt SMHI.