Avslöjade pedofiler – på sin lediga tid

Nu hyllas den modiga polisen

1 av 2 | Foto: TV2 Norge
Hilde Reidås är stolt över sitt arbete men medger att det också tagit mycket på hennes psykiska krafter.
NYHETER

När polisen Hilde fick in en anmälan om övergrepp mot en 14-årig flicka bestämde hon sig för att börja gräva. Hon har nu identifierat mängder av misstänkta pedofiler.

– Jag fick bara en magkänsla, säger hon till norska TV2.

Förra året fick Hilde Reikås, 38, och hennes kollegor hos norska polisen in en anmälan om sexuella övergrepp mot en 14-årig flicka där en 22-årig man stod anklagad.

Hilde tittade närmare på vad som stod och bestämde sig för att gräva ned sig ordentligt i fallet.

– Jag fick bara en magkänsla. Materialet var av väldigt grov karaktär, och så framkom det att han haft en väldigt utsträckt kontakt med väldigt många andra, säger hon.

Identifierat mängder

Hilde insåg att mannens kontaktlista kunde leda henne till fler sexualbrottsskyldiga. Genom idogt letande i det beslag polisen gjort hos 22-åringen närmade hon sig nya misstänkta. Men det tog mycket tid.

Hon hann inte med att sköta efterforskningarna parallellt med det dagliga arbetet hos polisen – så hon tog med sig mer och mer hem. Fritiden och arbetet gled ihop men hon hade bestämt sig.

Och nu har hon lyckats identifiera över 50 män runtom i Norge som delar av ett större pedofilnätverk. Dessutom finns där tusentals profiler som poliserna fortfarande försöker identifiera, skriver TV2.

– Det är stort. Vi har skruvat upp locket till något mycket större, säger Hilde.

Fått nya tips

Något som slagit Hilde under efterforskningarna är att pedofilerna är precis som vem som helst utifrån sett. De har vanliga jobb och familjer. En man vars flickvän är gravid ska ha skrivit om sina planerade brott mot det ännu ofödda barnet.

Polisteamets efterforskningar har uppmärksammats av norska medier, vilket lett till att många nya tips kommit in. Hilde Reidås, som bestämde sig för att bli polis redan som barn eftersom hon brann för att hjälpa till, är berörd av responsen, men har påverkats av utredningen.

– Det är grova bilder och filmer, som småbarnsförälder kommer det väldigt nära. Jag är glad över framgången, men har gråtit en del också, säger hon till TV2.

ARTIKELN HANDLAR OM