Emma är världens äldsta – fyller 117

1 av 3
NYHETER

Sång, två råa ägg om dagen och ett liv utan man sedan 1938.

I dag fyller italienskan Emma Morano 117 år.

Hon är den enda människan i världen med säkert belägg för att vara född på 1800-talet.

Jubilaren bor i en lägenhet i lilla Verbania vid Lago Maggiores strand i norra Italien, helt nära där hon föddes i slutet av 1899. Hon har själv hänfört sitt långa liv till de många ägg hon ätit, minst två råa om dagen, en vana sedan hon som 20-åring diagnostiserades med anemi.

Till livsreceptet hör också ett glas konjak dagligen samt ensamhet, vilket hon berättat om i flera internationella intervjuer: Moranos enda son dog innan han hunnit fylla ett år, och hon kastade ut sin våldsamme man 1938, efter tolv års äktenskap.

– Jag ville inte att någon skulle dominera mig, sade hon härom året i en intervju med tidningen The New York Times – men tillade att hon blivit flitigt uppvaktad.

Minns danskvällar

Genom åren har Emma Morano arbetat i fabrik och som kock tills hon gick i pension vid 75 års ålder. The New York Times och andra medier berättar målande om hennes handstickade sjalar, faiblesse för kakor och lust att sjunga. Hon uppges vara stolt över certifikatet från Guinness World Records, där det står att hon är den äldsta nu levande personen, samt den hälsning som påven skickade på hennes 116-årsdag.

Under Moranos livstid har världen skakats av två världskrig, människan har landat på månen och Italien har sett fascistdiktatorn Benito Mussolini komma och avsättas. Men hennes tydliga minnen handlar mer om det som var kärt och nära.

– Mina systrar och jag älskade att dansa och vi brukade rymma till danslokalen. Då kom vår mamma och letade efter oss med ett björkris, berättade hon nyligen.

Utmanas

Det var i våras som Morano blev den sista person i världen som bevisligen är född på 1800-talet – då avled amerikanskan Susannah Mushatt Jones som var några månader äldre.

Titeln har dock utmanats av bland andra den indiske munken Swami Sivananda. Enligt Sivanandas pass är han född den 8 augusti 1896, men de uppgifterna bygger på gamla tempelregister som är svåra att verifiera.

FAKTA

Världens äldsta

Världens äldsta nu levande person: italienskan Emma Morano, som föddes den 29 november 1899 och i dag fyller 117 år. Näst äldst är jamaicanskan Violet Brown följd av japanskan Nabi Tajima, båda 116 år och några månader.

Den hittills äldsta människan som dokumenterats var fransyskan Jeanne Louise Calment, som hann bli 122 år och 164 dagar gammal innan hon gick bort i augusti 1997.

Världens äldste man: japanen Jiroemon Kimura, som föddes den 19 april 1897 och avled 2013 i en ålder av 116 år och 54 dagar.

Källa: Gerontology research group, Guinness World Records, Time, The New York Times och AFP

TT