Linda fick rycka ut – hjälpte märklig svan

Foto: PRIVAT
Linda fick hjälpa den vilsekomna svanen.
NYHETER

När Linda kom hem från jobbet såg hon något som stack ut – en märklig svan vandrade mitt på gatan i hennes villakvarter, rapporterar SVT Västmanland.

– Jag sa till grannen: "Karin, det står en svan på gatan", säger hon till Aftonbladet.

När Linda Öberg, 38, från Kolbäck utanför Hallstahammar kom körandes hem från jobbet anade hon knappast att ett oväntat djurmöte stod på schemat.

Men när hon svängde in på gatan i villakvarterat väntade en vit varelse av det mer majestätiska slaget – mitt i körfältet.

– Där står han, verkligen mitt i. Så jag gick in till grannen och sa: "Karin, det står en svan i gatan". Hon tittade på mig och tänkte väl att nu har det slagit om helt, säger Linda.

"Han försökte gå"

Men grannen gick i varje fall med på att gå ut och titta. Och snart såg hon fågeldjuret som intagit position utanför villorna. Tillsammans bestämde de sig för att hjälpa svanen.

– Han försöker gå, men man märker att han är ganska medtagen så vi försöker få in honom mot vägkanten, säger Linda.

Samtidigt körde bilar förbi och saktade in.

– De tittade ganska storögt och undrade vad vi höll på med.

Efter kontakt med djursjukhus, länsstyrelsen och kommunen stod det klart att ingen omedelbar hjälp gick att få. Så de fick fösa in svanen på Lindas tomt.

– Där låg han ett tag och åt gräs, så då hade jag en svan som husdjur helt plötsligt. Och en ilsken katt som bara ville gå ut, så vi var ju tvungna att få bort svanen, säger hon.

Svanen åkte bil

När hennes sambo Jani och grannens man Leo kom hem kunde de gemensamt hjälpas åt att fånga in det sargade djuret. Linda och hennes sambo klättrade upp på Leos släp och höll hårt i svanen.

Nere vid ån hoppade de ur och bar svanen genom 50 meter av gräs och vass ned till vattnet.

– Det var becksvart ute och vi släppte i den i vattnet. Han hoppade i, månen lyste och han simmade liksom in i månskenet, säger Linda.

Hon är naturfotograf och tycker om att fota svanar. Så det här var något alldeles extra.

– Det var häftigt, att inte bara få fota en svan utan rädda den. Och grannarna är fågelskådare, så svanen hamnade nog precis där han behövde, säger Linda.