Bränder tvingar folk på flykt i Tennessee

1 av 7
NYHETER

Tre människor har dött i terrängbränderna som rasar i och omkring nationalparken Great Smoky Mountains i delstaten Tennessee i USA.

Tiotusentals personer har tvingats fly från sina hem.

I staden Gatlinburg har invånarna svårt att evakuera efter att elden spritt sig bland husen.

Skogs- och terrängbränderna förstärks av starka vindar och har tvingat tiotusentals personer att fly från sina hem. Minst fjorton olika bränder härjar omkring staden Gatlinburg, rapporterar CNN. Området vid nationalparken Great Smoky Mountains har till stora delar tömts på folk.

De starka vindarna har spritt elden från nationalparken ut i de omkringliggande samhällena. Vinden har även dragit med sig elledningar som orsakat nya bränder.

Eldkatastrofen kommer efter den värsta torkan i sydöstra USA på nästan ett årtionde.

Bostäder, hotell och bilar förstörda

Såväl bostäder som hotell och varuhus i Gatlinburg har förstörts av bränder, enligt CNN. Motorvägen in i staden har stängts av med undantag för räddningsfordon. Bilar står utbrända på gatorna.

Gästerna på Dollywood – artisten Dolly Partons nöjespark – i turistorten Pigeon Forge har evakuerats. Förutom några stugor ska anläggningens fastigheter inte ha skadats i några bränder och personal uppges jobba för att så inte heller sker.

CNN rapporterar att flera hotellgäster haft svårt att lämna Gatlinburg eftersom brinnande träd blockerar vägarna.

– Brandmännen kom hit och förklarade att det för tillfället är för farligt att evakuera, säger Logan Baker, som bor på Park Vista Hotel, till tv-stationen Wate.

”Vi ber”

På bara något dygn har bränderna förstört eller skadat hundratals byggnader i och omkring Gatlinburg och Pigeon Forge.

Tre personer har dödats i tre separata händelser i Sevier County. Enligt Greg Miller, chef för räddningstjänsten i Gatlinburg, är det oklart om fler personer omkommit i brandkatastrofen.

– Vi har inte lyckats genomsöka alla områden, säger han och fortsätter:

– Vi ber för att vi inte ska uppleva några fler dödsfall, men det finns fortfarande områden som vi inte har kunnat nå på grund av nedfallna träd och kraftledningar.

Brandmännen går från dörr till dörr i sökandet efter drabbade människor. Även soldater deltar i räddningsarbetet för att avlasta brandmännen.

Vinden har mojnat

Borgmästare Mike Werner, som även han förlorat sin bostad till elden, förklarar att helvetiska scener utspelade sig på måndagskvällen, lokal tid.

– Människor sprang bokstavligt talat för sina liv. Det är skrämmande att se bränder, säger han, enligt CNN.

Under tisdagen har situationen lugnat sig något. Vinden har mojnat och det har fallit regn på vissa håll, rapporterar AP.

Torkan har under de senaste veckorna orsakat terrängbränder i delstaterna Tennessee, Georgia och North Carolina.

Bara i Gatlinburg har runt 14 000 personer evakuerats. Minst ett dussin har förts till sjukhus.

ARTIKELN HANDLAR OM