Hennes vän dog i Parisattackerna – nu berättar Vera, 24, om skräcken

Satt på restaurangen när terroristerna började skjuta

1 av 4
NYHETER

Svenska Vera och hennes vänner satt på restaurangen le Petit Cambodge i Paris när terroristerna började skjuta.

Veras bästa vän dog, själv träffades hon i axeln.

I kvällens ”Uppdrag granskning” berättar hon för första gången om terrorattackerna i Paris 2015 som krävde 130 liv.

Det var på kvällen den 13 november 2015 som svenska Vera Grass och hennes vänner gick till favoritrestaurangen le Petit Cambodge på Rue Alibert i Paris.

Den då 23-åriga Vera, som pluggade i Paris, var mitt i en tentaperiod och hade avsatt några timmar för att slappna av med sina vänner.

Hon säger att hon kände sig glad just den här dagen och att de brukade besöka restaurangen.

– Vi gick alltid dit, den är ett guldkorn med mycket fransmän och inte så mycket turister. Man kände sig alltid hemma där, berättar Vera i kvällens avsnitt av ”Uppdrag granskning” i SVT.

Brände till i axeln

Då det var fullt inomhus på krogen hänvisades sällskapet till ett av borden utomhus. Sekunderna innan skotten föll, pratade vännerna om att stadsdelen var ett bra levande område som ändå kändes tryggt.

Strax därefter hör de skott som lät som fyrverkerier.

Vera Grass kastade sig in på restaurangen och ner på golvet. När hon för en sekund tittade upp fick hon ögonkontakt med terroristen – som sköt mot henne.

– Jag känner att det bränner till av skotten och tog min högra hand för att känna efter. Då var det blod överallt, säger hon i tv-programmet.

”Det värsta jag varit med om”

Vera berättar att gästerna sedan börjar rusar runt för att hitta sina anhöriga. Överallt var det blod, och på marken låg orörliga människor.

Två av vännerna i Veras grupp klarade sig oskadda. Men hennes bästa vän dog av skotten. I ”Uppdrag granskning” beskriver hon upplevelsen som det värsta hon varit med om i livet.

Skotten, från ett automatvapen, mot restaurangen le Petit Cambodge och närliggande Le Carillon avlossades från en bil ungefär samtidigt som explosionerna inträffade vid Stade de France.

”Man vill se något gott”

I dag mår Vera Grass bra, säger hon i programmet. Men fortfarande tänker hon ibland på de där sekunderna innan hon blev skjuten.

I efterhand har hon förstått kulorna hon träffades av hade studsat.

– Det faktum att han inte sköt rakt på mig när han hade möjligheten och att våra blickar möttes kan absolut ha spelat in, men det kan ju även vara ett önsketänkande från min sida. Att det fanns någon typ av mänsklighet och att man vill se något gott i det som är ont, säger hon.

Fotnot: Uppdrag granskning sänds i SVT1 och SVT Play onsdag 30 november klockan 20:00.

FAKTA

Paris-dåden

Terrordåden i Paris var ett samordnat attentat med skottlossningar och explosioner på sex platser i centrala Paris och i förorten Saint-Denis den 13 och 14 november 2015. Sammanlagt dödades 130 personer och över 350 skadades vid dådet.

89 av dödsoffren och över 300 de skadade befann sig i konsertlokalen Bataclan.