Utmanar monopolet med kryphål i lagen

Systembolaget: "Mycket oroande"

1 av 2
NYHETER

En ny aktör har slagit sig in på den skånska alkoholmarknaden – och levererar hem alkohol fram till midnatt på helgkvällarna, rapporterar 24Malmö.

En verksamhet som oroar Systembolaget.

– Skillnaden mellan oss och Systembolaget är att vi erbjuder samma sak några timmar längre. Där har vi dragit vår gräns, säger kundansvarige Johan Segerberg.

Systembolaget slår igen sina portar som senast klockan 20 på fredagkvällarna och tidig eftermiddag på lördagar. Efter det har Malmöborna, precis som resten av Sveriges befolkning, fått nöja sig med att handla folköl.

Men nu har en ny aktör bestämt sig för att utmana monopolet – och erbjuder hemleverans av dansk alkohol fram till midnatt på fredag- och lördagkvällar.

– 2007 slog EU-domstolen fast att Sverige behövde ändra sin lagstiftning. Då poppade det upp diverse vinklubbar. Vi gör egentligen samma sak, levererar utländsk alkohol med tillstånd från Skatteverket, säger Johan Segerberg, kundansvarig på företaget Bubblig.

”Måste göras lagligt”

Tjänsten erbjuds nu för fjärde helgen i rad i Malmö. Beställningen läggs på nätet och inom ett par timmar ska alkoholen ha levererats hem till kunden. Segerberg säger att företaget fått ett positivt gensvar.

– Folk säger att det är en jättebra tjänst som de har saknat.

Går det verkligen att lita på att ni kör över Öresundsbron varje gång?

– Vi får inte ha ett lager, så det gör vi. Det här måste göras lagligt för att göras bra och för att få finnas kvar. Och vi siktar på att finnas kvar på lång sikt, säger Johan Segerberg.

Systembolaget oroade

Systembolaget ställer sig kritiskt till den nya konkurrensen. I ett mejl till Aftonbladet skriver pressansvariga Elina Yli-Torvi att verksamheten är "djupt oroande":

"Ökad tillgänglighet ger ökade alkoholskador", skriver Yli-Torvi.

Johan Segerberg säger att hans företag är medvetet om de etiska dimensionerna av deras affärsplan.

– Det är absolut ett moraliskt dilemma.

Men företaget, säger Segerberg, förhåller sig till det genom en strikt 20-årsgräns, och jämför verksamheten med krogar som har serveringstillstånd.

– Du kan få tag i alkohol i Malmö på de här tiderna oavsett, på en bar.

– Skillnaden mellan oss och Systembolaget är att vi erbjuder samma sak några timmar längre. Där har vi dragit vår gräns, säger Johan Segerberg.

ARTIKELN HANDLAR OM