Ministern rasar mot kvällshemkörning av alkohol: ”Direkt hot”

1 av 3
NYHETER

Ett företag i Malmö har börjat erbjuda snabb hemleverans av alkohol på helgkvällar – och utmanar Systembolagets monopol.

Nu vill folkhälsominister Gabriel Wikström (S) stoppa verksamheten.

– Det här är någonting jag inte tycker borde finnas i Sverige, säger han till Aftonbladet.

Under onsdagen kunde Aftonbladet berätta om hur företaget Bubblig i Malmö erbjuder hemleverans av alkohol från Danmark på fredags- och lördagskvällar. Verksamheten blir enligt företaget laglig tack vare ett EU-domslut från 2007.

Folkhälsominister Gabriel Wikström (S) säger att företagets verksamhet är en ”direkt utmaning mot Systembolagets ensamrätt”.

– Det här är någonting jag inte tycker borde finnas i Sverige, säger han.

Han menar att fler barn och unga riskerar att exponeras inför alkohol om inte försäljningen från Malmöföretaget stoppas.

– Systembolaget är en garant för att man upprätthåller 20-årsgränsen vid köp, och att försäljningen sker under vissa tider, säger Wikström.

”Vore stor skada”

För att stoppa handel av den här typen och annan beställning från utlandet, har regeringen lagt ut ett förslag på remiss. Förslaget innebär att den som köper alkohol från utlandet måste ombesörja transporten själv, eller låta någon annan än försäljaren ordna det.

– Det är ett sätt att sätta stopp för den här typen av försäljning, som är ett direkt hot mot Systembolagets ensamrätt, säger Wikström.

När en sådan lag kan finnas på plats går ännu inte att säga.

– Vi har ingen exakt tidsplan, det är fortfarande på remiss. Men jag hoppas att vi inom en snar framtid kan lägga fram en proposition till riksdagen som innebär ett stopp för den här typen av försäljning, säger Wikström.

Han fortsätter:

– Det viktigaste argumentet är att vi valt en alkoholpolitisk modell där Systembolaget har ensamrätt, framförallt för att skydda barn och unga. Det vore en stor skada om Systembolagets ensamrätt försvann, det skulle hota hela det folkhälsopolitiska arbetet kopplat till alkohol.

”Vi nekar berusade”

Gabriel Wikström menar att regeringens förslag är förenligt med EU-rätt, trots att Malmöföretaget stödjer sig mot just det. Han hänvisar till det finska ”Alkotaximålet”, där ett företag som erbjöd hemleverans av alkohol i Finland stoppades under hösten 2015.

– Vi bedömer utifrån det fallet och annan praxis att det här är ett förslag som är väl förenligt med EU-rätt, säger Wikström.

Johan Segerberg, kundansvarig hos det Malmöföretag som erbjuder den nya tjänsten, hävdar att ålderskontrollerna kommer att skötas.

Därför finns det enligt honom ingen ökad risk för unga att exponeras inför alkohol genom företagets verksamhet.

– Vi är ute hos kunderna och har möjlighet att skapa en större uppfattning om huruvida alkoholen kommer att hamna hos någon annan än den som köpt. I sådana fall nekar vi, säger Segerberg.

Han fortsätter:

– Vi har enbart planer på att följa svensk lagstiftning. Vi levererar inte heller till berusade personer, det står tydligt på vår sida och i det bekräftelsemejl köparen får.