Svenska superpizzan väcker skotskt avund

Foto: Wikimedia Commons / Aftonbladet
NYHETER

Nu har den svenska "Carlskrove"-pizzan upptäckts av ett gäng skottar – som är förfärade över det de ser, skriver Scottish Sun.

"Vi blir ut-friterade av svenskarna", skriver ett skotskt matvrak på nätet.

Redan 2007 kunde Aftonbladet uppmärksamma den omtalade Carlskrove-pizzan. Det rör sig om en inbakad smakkomposition där hamburgare, pommes frites och pizza förenas i samma rätt.

Pizzan serverades av Arkan Kader på pizzeria Tre Kronor i Skellefteå.

– Den är populär, inte minst bland tjejerna, sade han då.

"Tänker fritera haggis"

Flera år senare har ett gäng skottar på nätforumet Reddit fått vetskap om pizzaburgarens existens. Rätten, som av Scottish Sun beskrivs som fyllemat för den som inte kan välja mellan pizza och hamburgare, gör folk upprörda.

Anledningen? Skottarna tycker att det är de själva som är mästarna av fet mat. Men Carlskroven menar somliga utklassar även deras paradrätt – friterad Marschoklad.

"Det är fruktansvärt. Det här är en svensk rätt, inte en skotsk. Vi blir ut-friterade av svenskarna", skriver en användare.

Han får medhåll av andra:

"Det här funkar inte. Jag tänker göra en calzone av haggis och cheddarost och sedan fritera det", skriver en annan användare.

Ambassaden får svara

Scottish Sun har ställt svenska ambassaden i London till svars för Carlskroven. En tjänsteperson uttalar sig i tidningen:

– Svenskar är generellt sett innovativa, och det kommer säkert dyka upp fler spännande rätter framöver.

Men den ambassadsanställde understryker att Carlskroven inte är något som svenskar inte äter till vardags.

– Det här är inget man har till exempelvis fika, då är fortfarande en klassisk kanelbulle mer populärt.