”bin Ladin kanske är död – men vi är alla bin Ladin”

Arabiska medier efter beskedet om al-Qaidaledarens död.

NYHETER

Arabiska sociala medier: Facebook och Twitter

Ett stort krig bröt ut på de arabiska socialmedierna som är det nya sättet att elda upp opinionen i arabvärlden, efter lyckade resultat under revolutionerna i Tunisien, Egypten, Libyen och andra arabiska länder.

I och med att de arabiska tryckta tidningarna var redan distribuerade när nyheten om Bin Ladens död kablades ut så fanns inte någon information om Bin Ladens död därifrån. Däremot exploderade de sociala medierna och de elektroniska tidningarna på nätet efter nyheten om att Bin Laden har dött. Många reaktioner var kritiska över sättet att USA mördade Bin Laden och kastade hans kvarlevor i havet. Även bland dem som tycker att Bin Laden förtjänade detta öde skrev man att den amerikanska politiken i Mellanöstern visar tydligt att det finns dubbla måttstockar, en som tillämpas gentemot araber och muslimer och en som tillämpas när det gäller Israel och de USA-vänliga regimerna.

Sonbolat Oman (elektronisk tidning på nätet):

Usama Ben Laden är död. Obama kommer att hålla tal om detta snart.

Kommentar:

Ofir: ”Jag hoppas att denna nyhet inte är sann!”

Bra: ”Usama är en terrorist som har blod på sina händer. Men det finns liknande ledare som styr i Israel också.”

Facebook: Martyren Usama Bin Ladens sida

Välkommen till den största mötesplatsen för Bin Ladens fans

Alla vi är med honom

Abu Kawthar: ”Bilden är bara ett fototrick. Det är en person som liknar honom!”

Naja: ”Till vår ärade shejk. Må Gud välsigna dig med sin barmhärtighet oavsett var du än befinner dig. Jag hoppas att du fortfarande är i livet”.

Raven: ”Om du lever vår ärade shejk så ber vi att Gud skall bevara dig. Om du är död så gratulerar vi dig för att du dog som martyr!”

Husam: ”Dra åt helvete Usama Bin Laden, din åsna!”

Twitter:

Islamiska observatoriet mot kristianisering

Några ord från Al Marsad (observatoriet) till minne av martyren Bin Ladens stjäl:

”… det finns stjärnor som aldrig dör!”

”USA borde också straffa Israel och döda israeliska terrorister som man gjorde med Bin Laden för att straffa dessa för de brott mot mänskligheten som de utsätter den palestinska befolkningen för i de ockuperade områdena och för det bestialiska kriget mot Gaza. Men år efter år ser vi en enögd inställning gentemot Israels brott och terror.”

Bin Laden är kanske död men vi alla är Bin Laden.”

Ankawa forum – Syrien (elektronisk tidning på nätet):

”Vi tackar Gud att vi har blivit kvitt Bin Laden och alla bekymmer som han har skapat för oss år efter år!”
 

Al Wafd partiets elektroniska tidning (Egypten)

Tidningen gör narr av USA:s politik i Mellanöstern och säger

”USA har aldrig förstått och kommer aldrig att förstå trenderna och tendenserna i arabvärlden och i den muslimska världen.”
 

Al Hiwar sajten: Visar bilden på en flaggbränning av en amerikansk flagga.

”Vi uppmanar alla att ordna en miljonhövdad demonstration för att fördöma USA:s mord på shejk Usama Bin Laden och att ni skall hålla en bön för honom och tända eld på amerikanska och israeliska flaggor.”

USA:s dollar finansierade en lyxvilla för Usama Bin Laden

Skadeglatt skriver man att USA betalade miljontals dollar till den pakistanska säkerhetstjänsten för att få hjälp att hitta Bin Laden. Istället byggdes en välbevakad och välskyddad 3 vånings lyxvilla åt Al Qaedas ledare i närheten av den pakistanska huvudstaden och endast ett hundra meter från den militära akademin. Tre vuxna personer dödades under anfallet bland dem Usamas son.

Arabiska satellitkanaler

Al Jazeera (Arabvärldens ledande satellitkanal)

USA:s idiotiska politik är grundorsaken

En debatt i studion med Al Ghanouchi från den tunisiska islamiska Al Nahda partiet:

”Idag lyckades USA genom sin dumdristiga politik föda fram tusentals nya Usama Bin Laden. Bin Laden var ne kämpe som stred mot Sovjet och USA i Afghanistan. Tyvärr kommer Europa i första hand att få betala priset för mordet i form av hämndaktioner.

En journalist från Londen säger under en debatt ”USA har aldrig förstått att Ben Laden och Al Qaeda är ett resultat av en misslyckad amerikansk och västerländsk politik i Mellanöstern och i Palestina frågan. Den amerikanska enögdheten är orsaken till att vi begåvades med sådana som Usama Bin Laden.”

Höjd beredskap på Kairos flygplats!

Al Arabiya (Satellitkanal i UAE)

Att skända en människas döda kropp strider mot Islams lära

Kanalen citerar Al Azhar moskén, som också är ett muslimskt universitet i Kairo. Al Azhar fördömde i en kommuniké USA för att den amerikanska armén slängde kroppen av Bin laden i sjön. En muslimsk dödmanskropp skall inte slängas i havet. Detta är en skymf mot muslimerna.

Debatt om att Bin Ladens död är bra för freden i regionen. Detta kommer aldrig att innebära slutet för Al Qaeda. Det finns andra extremister som kommer att axla den rollen och hämnden blir grov.

ANN (En regimkritisk syrisk satellitkanal i Paris)

När kvarlevorna av döda amerikanska soldater visades på den irakiska TV:n under Gulfkriget blev det dundrande protester från USA som hävdar att man inte får skända döda kroppar på detta sätt. Men när det gäller araber och muslimer verkar USA tillåta allting som den inte annars accepterar.

Al Hurriya (en USA finansierad irakisk satellitkanal)

Höjd beredskap på Bagdads flygplats efter terroristen Bin Ladens död.

Iraks president Jalal Al Talebani gratulerar Obama och sade att ”världen har blivit kvitt en person som är den största symbolen för ondskan och hatet”.

Saudiarabiens satellit TV

Bin Ladens handlingar har endast lyckats flyttat bort fokus från arabvärldens och muslimernas rättvisa frågor.

Research och översättning: Nael Y. Touqan, auktoriserad översättare på arabiska

.

ARTIKELN HANDLAR OM