Frun kan ha varit mänsklig sköld

Kvinna sköts i vaden – men överlevde

NYHETER

Det kan ha varit Usama bin Ladins fru som sköts ihjäl under attacken i söndags.

Och hans kropp ska ha identifierats av en annan fru, som befann sig i det stora huset i Abbottabad.

Foto: REUTERS
Det var här Usama bin Ladin höll sig gömd.

Alla soldater i Navy Seals specialteam hade kameror fästa på sina hjälmar. President Barack Obama, utrikesminister Hillary Clinton och stora delar av den ledande administrationen i USA följde attacken mot al Qaidaledarens fäste live från Vita huset.

Identiteten ska vara säkrad

Direkt efter att skottlossningen avslutats, uppges CIA ha genomfört fotoanalyser för att säkerställa bin Ladins identitet. Även fysiska egenskaper som längd mättes som referens. Dessutom ska en kvinna på plats, som tros vara en av bin Ladins fruar, ha bekräftat att det var hennes man som skjutits till döds.

DNA uppges ha säkrats från den döda kroppen, innan den sänktes i norra Arabiska sjön från ett av amerikanska flottans flaggskepp, USS Carl Vinson, rapporterar AP.

DNA-testet ska ha bekräftat att den döde var Usama bin Ladin.

Oklart om kvinnan

Enligt Obamas kontraterrorismchef John Brennan sköts bin Ladins son Khalid till döds under attacken. Dessutom två kurirer, varav en stod som ägare av huset.

Tidigare rapporterades att en kvinna användes som mänsklig sköld under räden mot bin Ladin. Nu kommer rapporter från amerikansk militär om att en kvinna, som enligt AP ska ha varit en av bin Ladins fruar, sköts i vaden men överlevde. Senare rapporterar TT att Vita huset backar om att den kvinnan ska ha varit gift med bin Ladin. Däremot ska en annan kvinna i huset, som inte befann sig nära bin Ladin, ha dödats i samband med skottväxling, uppger en tjänsteman i Vita huset.

23 kvinnor och nio barn ska ha befunnit sig i komplexet vid tiden för operationen. De ska ha överlämnats till pakistanska myndigheter. Bin Ladin tros ha bott i den specialbyggda säkerhetsbyggnaden i sex år.

ARTIKELN HANDLAR OM