Tortyr fångade bin Ladin

NYHETER

En fånge utsattes för 183 skendränkningar.

USA har använt "utökade förhörstekniker" för att lyckas hitta Usama bin Ladin.

– Förbud mot tortyr ska gälla under alla omständigheter, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare på svenska Amnesty.

En detaljerad beskrivning av kuriren som ledde amerikansk militär fram till bin Ladins hus i söndags, tvingades fram genom tortyr av en anhållen person, skriver New York Times.

Två andra fångar uppges även ha utsatts för brutala metoder för att få fram information som skulle leda till al-Qaidaledaren. En av dem var Khalid Shaikh Mohammed, som ska ha tvingats genomgå skendränkning 183 gånger. Trots det ska han ha gett missledande information om kurirens identitet.

Bush personal vill ha upprättelse

Diskussionen kring vad som lett fram till att bin Ladins gömställe hittats, har återuppväckt den debatt som rasade i USA under president Bush efter att rätt till "utökad intervjuteknik" infördes. Då deklarerade Barack Obama under sin valkampanj, att tortyrmetoderna "förrådde amerikanska principer".

Medan Barack Obamas administration nu är restriktiva med detaljerna kring vad som lett fram till att bin Ladin hittades, finns representanter som jobbade under företrädaren Bush som kräver upprättelse. Däribland en före detta anställd vid Justitiedepartementet, John Yoo, som skrev hemliga juridiska PM för att rättfärdiga brutala metoder. "President Obama kan rättmätigt ta äran för framgångarna i dag. Men han kan göra det tack vare de tuffa beslut som togs av Bushadministrationen, säger han enligt New York Times.

Ska ge drunkningskänsla

Meningen med skendränkning är att ge en känsla av drunkning, och metoden klassas av FN som tortyr. Förhörspersonens armar binds på ryggen och huvudet lutas nedåt. Vatten hälls över ett tygstycke som spänts över ansiktet, vilket leder till andnöd och inandning av vatten. Proceduren framkallar ofta omgående en kräkreflex. Risk finns för hjärnskador på grund av syrebrist.

Skendränkning ingår sedan 2005 i de metoder som godkänts att användas av CIA. Amerikanska justitiedepartementet fastslog i april 2009 att skendränkning är tillåtet i USA vid förhör av misstänkta al-Qaidamedlemmar.

Fyra fångar som utsatts för skendränkning på fånglägret i Guantanamo rapporteras ha begått självmord.

Amnesty oroas över uppluckrade tortyrlagar

Elisabeth Löfgren, pressekreterare på svenska Amnesty, berättar att många rykten uppstått om tortyr, efter att nyheten om bin Ladins död offentliggjordes.

– Vi har inte kunnat bekräfta några av de uppgifter som framkommit sedan dess. Men vi vet att skendränkning är en tortyrmetod som använts av USA på hemliga fångläger och på Guantanamo. Tortyr är förbjudet enligt folkrätt och ska vara det under alla omständigheter.

Att det görs fler och fler undantag från tortyrförbudet oroar Amnesty djupt.

– Det är allvarligt att tortyr anses mer och mer accepterat som förhörsmetod. Skendränkning är definitivt en tortyrmetod. Ingen information får någonsin tvingas fram under tortyr, säger Elisabeth Löfgren.

ARTIKELN HANDLAR OM