Hon blev vittne till makens död

NYHETER

Familjen skänkte bort Amal Ahmed Abdul Fatah till Usama bin Ladin när hon var 15 år gammal.

Hon blev hans favoritfru och stannade hos honom genom år av flykt.

Men priset blev högt:

Hon fick se sin man bli skjuten till döds och sårades själv i benet.

Trots att den amerikanska underrättelsetjänsten lagt enorma resurser på att spåra bin Ladin hade man ingen aning om var han befann sig – tills i augusti förra året.

Är 29 år gammal

Via telefonavlyssning fick CIA en indikation på var bin Ladins kurir höll till. Två pakistanska agenter begav sig till området och fick napp nästan direkt. De fick syn på kuriren i en vit bil, en Suzuki. Bilen ledde dem till det stora huset i Abbottabad – som visade sig vara bin Ladins gömställe.

Här levde bin Ladin med sin yngsta hustru Amal Ahmed Abdul Fatah. Hon är 29 år gammal och den enda av hans fem fruar som stannat kvar hos honom. En hade han skilt sig från sedan länge, och de tre andra fruarna har flytt till Syrien. Amal Ahmed Abdul Fatah var en gåva till terrorledaren. Hennes familj i Jemen gav bort henne när hon bara var 15 år gammal, enligt ABC News.

”Prata inte”

I gömstället i Pakistan bodde också Amal Ahmed Abdul Fatah och bin Ladins tre gemensamma barn, två söner och en dotter. Totalt hade Terrorledarenminst 18 barn, alla med de fem fruarna.

Få detaljer har annars läckt ut om bin Ladins familjeliv. Enligt en tidigare svägerska hade han en mycket konservativ syn på kvinnor.

– När jag träffade honom första gången hälsade jag‚ men han tittade bara på mig och sade ”prata inte”, sade hon i en intervju med CBS för ett par år sedan.

Blodigt slut

Slutet blev blodigt för familjen. När amerikanska trupper stormade huset i söndags hittade de bin Ladin och Amal Ahmed Abdul Fatah i ett sovrum, enligt Vita huset. Bin Ladin själv sköts till döds med två skott, ett i pannan och ett i bröstet. En av hans söner dog också i attacken. Amal Ahmed Abdul Fatah blev vittne till makens död, och ska ha reagerat aggressivt när soldaterna kom in i sovrummet:

– Bin Ladins fru sprang emot en amerikansk soldat och sköts i benet, men dödades inte, sade Vita husets pressekreterare Jay Carney på en presskonferens i går.

Enligt de senaste uppgifterna vårdas terrorledarens hustru nu på ett pakistanskt sjukhus. Hennes skador är inte livshotande, enligt  Jay Carney.

Nya uppgifter tyder på att bin Ladin var på sin vakt: När soldaterna letade igenom hans kropp hittades 500 euro och två hemliga telefonnummer insydda i kläderna, enligt Sky News.

ARTIKELN HANDLAR OM