Terrorjakten går vidare

USA:s kamp mot al-Qaida fortsätter

Männen som kan bli terrornätverkets nye ledare.
NYHETER

Jakten på al-Qaida går vidare över hela världen.

Viktigast att stoppa är terrornätverkets andreman Ayman al-Zawahiri.

Samtidigt fortsätter USA operation ”Cannonball” i Pakistan, det viktigaste landet för al-Qaida.

Usama bin Ladin var länge högst upp på FBI:s lista över de mest eftersökta terroristerna.

Det var ingen slump att al-Qaidas ledare till slut lokaliserades i

Pakistan.

50-60 procent av

rörelsens attentat tros ha planerats här, där tusentals aktiva terrorister gömmer sig eller har genomgått träningsläger.

Ett spindelnät

2008 inledde USA operation Cannonball i Pakistan. Syftet var dels att hitta bin Ladin, dels att störa al-Qaida så mycket som möjligt.

Operationen innebar framförallt att USA markant ökade antalet agenter från underrättelsetjänsten CIA i Pakistan.

Tillsammans med amerikanska frilansande, före detta militärer och Pakistans säkerhetstjänst har de försökt spräcka terrornätverket.

Det är ett spindelnät av insatser – signalspaning, infiltratörer, förhör på Guantánamo, arresteringar i olika länder, satellitövervakning – som tillsammans nått framgångar som dödandet av bin Ladin.

– Det är också ett samarbete med strängt taget alla världens

länder, men det är bara USA som har resurserna som krävs för den här typen av insatser, säger terroristexperten Magnus Ranstorp.

USA lägger nu ner mycket möda på att hitta al-Qaidas andreman Ayman al-Zawahiri, som tros gömma sig i gränstrakterna mellan Afghanistan och Pakistan.

Jakten på terrorceller pågår i stora delar av världen, men dessa små organisationer har väldigt lite med varandra att göra och är därför mycket svåra att avslöja.

Miljardbistånd

USA har ökat sin närvaro i bland annat Jemen, ett annat viktigt fäste, men inte i en utsträckning som ens kommer i närheten av insatserna i Pakistan.

För att stimulera landet att självt ta itu med terrorismen har USA beslutat om ett bistånd på fem år på sammanlagt 55 miljarder kronor.

al-Qaida bankrutt

Ett problem för al-Qaida är att terrornätverket i det närmaste är bankrutt.

Från att ha omsatt miljardbelopp då organisationen var som störst vädjade organisationens ledare om nya pengar fyra gånger under 2009, enligt en rapport från det amerikanska finansdepartementet.

al-Qaidas kassa består i dag i stort sett av pengar från vanlig kriminalitet. Knarkförsäljning, cigarettsmuggling och tillverkning och försäljning av olika kopior av musik och dataprogram.

Det här, menar bedömare, gör organisationen svagare.

FAKTA

Detta är al-Qaida

Betyder ”basen” på arabiska och är ett löst sammansatt terrornätverk.

Bildades ur den organisation som ledde muslimska krigares motstånd mot Sovjetunionens ockupation av Afghanistan.

Deras mål är att återupprätta den islamiska civilisationens storhet. Första steget är att störta regimer i den muslimska världen, vars ledningar man ser som västmarionetter. Man vill ersätta dem med ett fundamentalistiskt, islamistiskt styre.

Världsbilden går ut på att västmakter och Israel konspirerar mot islam. Ett ”heligt krig” – även mot civila – är därför att betrakta som ett rättfärdigt självförsvar.

Källa: Nationalencyklopedin

ARTIKELN HANDLAR OM