Falsk bin Ladin-video kan ta över ditt konto

Hackare utnyttjar Usama bin Ladins död för att sprida virus

Falsk film På Facebook och via mejl cirkulerar mängder med falska filmer som sägs visa Osama bin Ladins död – men som i själva verket är konstruerade av hackare.
NYHETER

Klicka inte på länken till Usama bin Ladins död – den kan ta över ditt bankkonto.

Via Facebook och mejl försöker nu hackare utnyttja nyfikenheten på den döde al-Qaida-ledaren.

– Var extremt vaksam, även om du känner avsändaren, säger FBI i en varning.

Stora nyhetshändelser utnyttjas ofta av hackare. Så är det nu också.

Sprider filmen vidare

Just nu sprids flera länkar på Facebook som sägs leda till en video som visar Usama bin Ladin när han är död. Men det är fejk. Den som klickar på länken uppmanas att fylla i en enkät och i vissa fall klistra in en kod i webbläsarens adressfält. Koden sprider sedan fejk-filmen vidare bland dina vänner på Facebook.

– Vi vet att det finns en film. Vi vet också att den inte kommer att släppas, vilket betyder att folk kommer att vara nyfikna under en lång tid, säger Mikko Hypponen på F-Secure som tillverkar antivirusprogram på sin blogg.

Tar över bankkontot

Just nu cirkulerar också flera mejl som försöker utnyttja intresset för att få se Usama bin Ladins död. Enligt PCWorld har FBI identifierat ett virus som övervakar dina bankaffärer och försöker styra om transaktioner till andra konton.

– Var extremt vaksam, även om du känner avsändaren, säger FBI i en varning som myndigheten utfärdat.

Enligt Symantec, som också tillverkar antivirusprogram, upptäcktes den första bluffen bara tre timmar efter att nyheten om bin Ladins död läckt ut, skriver PCWorld. Och bluffarna kommer bara att bli fler och fler den närmsta tiden, tror företaget.

ARTIKELN HANDLAR OM