Pakistan vägrar lämna ut bin Ladins fru

USA tros gå miste om värdefull information

NYHETER

Hon riskerade sitt eget liv för Usama bin Ladin.

Nu vill USA förhöra Amal Ahmed Abdul Fatah – men pakistanska myndigheter vägrar lämna ut henne.

När US Navy SEAL Team Six stormade in i huset i Abbottabad befann sig Usama bin Ladin i ett sovrum tillsammans med sin hustru Amal Ahmed Abdul Fatah. Hon ska enligt uppgift ha skjutits i benet när hon försökte skydda sin make. Soldaternas intention var att ta med henne från Abbottabad, för att sedan kunna pressa henne på värdefull information, men efter att en av deras helikoptrar kraschat var de tvungna att lämna kvar henne, skriver London Evening Standard.

I stället behandlas Amal Ahmed Abdul Fatah nu på ett militärsjukhus i Rawalpindi i Pakistan.

USA har inkommit med en förfrågan om att få förhöra henne, men de pakistanska myndigheterna har inga planer på att lämna ut henne. De har i stället meddelat att hon ska skickas till sitt hemland Jemen så fort hon är återställd.

Kan gå miste om värdefull information

Fram till nu har det sagts att den förstörda helikoptern enbart skulle föra ut amerikanska trupper ur Pakistan efter insatsens slut, men enligt amerikanska myndigheter ska den ursprungliga planen ha varit att ta med sig bin Ladins familjemedlemmar i helikoptern, för att senare kunna förhöra dem.

Situationen gör att USA nu riskerar att gå miste om värdefull information om bin Ladins år på flykt – var har han befunnit sig? Vilka har han träffat?

Ansträngda diplomatiska relationer

De diplomatiska relationerna mellan USA och Pakistan är sedan tidigare ansträngda. Genom att på egen hand genomföra insatsen mot Usama bin Ladin i Pakistan anses USA ha kränkt landets suveränitet. Pakistans beslut att inte lämna ut Amal Ahmed Abdul Fatah tros kunna förvärra situationen ytterligare.

Enligt tv-kanalen ABC fick Usama bin Ladin sin fru Amal Ahmed Abdul Fatah som gåva från hennes familj i Jemen när hon bara var 15 år.

ARTIKELN HANDLAR OM