Sverige kan ha varit måltavla för bin Ladin

Nya anteckningar visar att hot från bin Ladin fick Europa att höja terrorberedskapen

NYHETER

Hot från Usama bin Ladin kan ha legat bakom den höjda terrorberedskapen i Sverige förra året.

Det visar anteckningar från bin Ladins egen dagbok.

– Sverige är inte helt ointressant i dessa kretsar, säger terroristexperten Magnus Ranstorp.

Usama bin Ladin.

Amerikanska myndigheter håller just nu på att gå igenom alla de dokument som hittades efter attacken mot Usama bin Ladin i Pakistan förra veckan.

Anteckningarna – som jämförs med ”ett mindre skolbibliotek” – innehåller detaljerade beskrivningar om hur USA och Europa skulle attackeras.

Sverige höjde beredskapen

De handskrivna dokumenten och datafilerna avslöjar att bin Ladin hjälpte till att planera alla de stora attacker och hot al-Qaida legat bakom, inklusive de hot som riktades mot Europa förra året och som fick flera länder att höja sin terrorberedskap.

Sverige höjde terrorberedskapen från lågt hot till förhöjt hot i oktober. Men om det var hot om en bin Ladin-planerad attack i Sverige vill inte Säpo uppge.

– Bedömningen byggde på information som är sekretessbelagd, så vi kan inte återge den, säger Sara Kvarnström, pressekreterare på Säpo.

Sverige kan varit måltavla

Men terroristexperten Magnus Ranstorp säger att Sverige kan ha varit en måltavla för al-Qaida,

– Organisationen riktar in sig på länder där det är lättare att få till stånd en debatt om exempelvis ett tillbakadragande från Afghanistan, och försöker skapa en klyfta mellan regeringarna och befolkningen. Det och Lars Vilks-historien spär på intresset för Sverige.

Men det finns andra länder som är ”viktigare” för terrororganisationen, enligt Magnus Ranstorp.

– Danmark är mycket utsatt för de här hoten. De ligger på samma nivå som Storbritannien.

Utländska myndigheter informerade

Och som resultat av vad som hittats i bin Ladins hem måste "några justeringar" göras i säkerhetsarrangemangen i länder som omnämns i anteckningarna, uppger en anonym tjänsteman med insyn i arbetet för AP. De aktuella länderna ska redan ha fått del av informationen.

– Vi för samarbeten med en rad länder, men vi går inte in på detaljer om vilken information vi får fram, säger Sara Kvarnström.

Magnus Ranstorp tror inte att Sverige är ett av dessa länder.

– Jag skulle bli förvånad om Danmark inte blivit kontaktad av amerikanska myndigheter. Men frågan är om Sverige är så intressant just nu.

Storbritannien bekräftar för AP att de mottagit information från USA, men att det inte finns någon detaljerad information om attacker i anteckningarna.

ARTIKELN HANDLAR OM