Skulle titta på norrsken – hade 50 kilo amfetamin i bilen

Största beslaget p under 2000-talet – värt minst 25 miljoner

KRIM

En 40-årig tysk man åtalas vid Malmö tingsrätt för grov narkotikasmuggling.

I hans bil hittades 50 kilo amfetamin i ett lönnfack som kunde styras med en fjärrkontroll.

Tullen i Malmö gjorde ett av de största amfetaminbeslagen under hela 2000-talet när de stoppade en blå skåpbil i slutet av 2014. I bilen fanns en 40-årig förare som ska ha verkat nervös när hans bil kontrollerades.

– Så fort man lyfte upp bilen såg man att det fanns ett lönnutrymme under den, så man lät en hund gå över bilen och den markerade ganska omgående, säger Anders Svensson, tullinspektör.

Största beslaget

I bilen hittades 50 kilo amfetamin. Gömman där narkotikan låg beskrivs i förundersökningen som mycket raffinerad och professionell. Den kunde styras med hjälp av vajrar som fick el av bilens batteri, och med en fjärrkontroll.

– Amfetaminet har en renhetsgrad på 80 procent. Man kan spä ut det ett par gånger toöö i missbrukarledet, så där snackar vi 100-150 kilo amfetamin, säger Anders Svensson.

Hur mycket är det värt i pengar?

– Räknar man det på 50 kilo så är det runt 25 miljoner, men i missbrukarledet får man dubbla den summan. Det känns naturligtvis som att man gjort en ordentlig insats för samhället.

Mannen, som är tysk medborgare, nekar till brottet och har i förhör sagt att han kört till Sverige för att titta på norrsken och fotografera sevärdheter i Stockholm.

– Men han kunde inte namnge några sevärdheter.

ARTIKELN HANDLAR OM