Tonårsflickor flyr simhallarna

KRIM

Oroliga föräldrar och tonårsflickor som flyr simhallarna.

Nu börjar polisen patrullera Eriksdalsbadet i Stockholm. På Vattenpalatset i Vänersborg blev Teresa Magnussons dotter antastad i helgen.

– Man blir ju rädd, det är hemskt att man inte ska kunna skicka sina barn till badhuset utan behöva oroa sig.

Rapporter om sexuella ofredanden i simhallar fortsätter strömma in från många delar av landet.

Vattenpalatset i Vänersborg fick i helgen in flera polisanmälningar om sexuella ofredanden. En av de utsatta var Teresa Magnussons 13-åriga dotter.

– I lördags, vid rutschkanan, kände hon en hand på sin rumpa. Hon trodde först det var en yngre kille och skulle vända sig om för att säga ifrån men upptäckte det var en man i 50-årsåldern. Mannen släppte inte utan fortsatte klämma på den. Hon vågade inte säga något, tänkte det kanske kunde bli värre då, sedan sprang hon och kompisen iväg och han jagade dem. De var livrädda för honom, säger Teresa till Brottscentralen.

Våga anmäla

Teresa Magnusson hoppas att fler ska våga anmäla ofredanden. Och att baden ska börja sätta upp övervakningskameror.

– Det är enda sättet att få bukt med det. Min dotter har mått jättedåligt efter detta, även om hon vet att det inte är hennes fel. Det är hennes kropp, ingen får ta på henne, det får ju inte tummas på.

”Färre flickbesök”

Eriksdalsbadet i Stockholm är ett av de mest drabbade i landet. Förra året polisanmäldes 17 fall, vilket är dubbelt som många som de två föregående åren.

– Vi har ingen statistik på hur många färre det är men märker något färre flickbesök på sistone, vilket vi tycker är mycket tråkigt, säger Roland Berndt kommunikationschef för idrottsförvaltningen i Stockholm.

Nyligen införde man separera bubbelpooler för kvinnor och män och nu börjar polisen patrullera inne i simhallen.

–Ofredanden är svåra att upptäcka, därför måste vi arbeta brottsförebyggande. Vi kommer också ta aktiva kontakter med tjejer som blivit ofredande, Peter Ågren chef för Södermalmspolisen.

Mer om fallet i Brottscentralen klockan 20.00 i kväll.