Här är vägens värstingar

KRIM

Polisen fångade en fartsyndare som körde i nästan 200 kilometer i timmen och en annan körde bara i 15 kilometer i timmen.

Att köra fort är en av de vanligaste trafiksynder på svenska vägarna men de har alla olika karaktär.

Vi har tagit del av Uppsalapolisens egna bilder från fortkörningar 2015. I en film från början av juli ser man en röd och vit skåpbil som kör om polisen på E4 strax utanför Uppsala och försvinner ur sikte. Under jakten av bilen kommer polisbilen upp i 200 km/h – innan de kommer ikapp billisten. Föraren stoppades och fick både böter och indraget körkort.

Skuggade bil med släp

En annan spektakulär fortkörning skedde också på E4. Polisen skuggar en personbil med släpp som då kör i nästan 130 km/h, trots att högsta tillåtna hastigheten att köra ett släp i, är 80 km/h. Fortkörningen ledde till böter och indraget körkort för föraren.

Böter för 15 km/h

Men så finns det fortkörningar som går relativt sakta. På gågatan Dragarbrunnsgatan i centrala Uppsala får billisterna endast hålla en gånghastighet, alltså mellan 7 och 8 kilometer i timmen. I januari förra året stoppade polisen en vit skåpbil när den körde i hisnande 15–20 km/h. Det resulterade i böter för föraren.

ARTIKELN HANDLAR OM