Polisen varnar: Låtsasvapen kan få oss att skjuta

1 av 3
KRIM

Soft air guns är identiska med riktiga vapen.

Nu varnar polisen allmänheten för att gå runt med liknande vapenkopior.

– Det kan hända att vi måste skjuta personen som håller i vapnet, säger Peter Grudemark på polisen.

Polisen i Karlskrona har den senaste veckan beslagtagit flera soft air guns. Misstänkta personer har hållit i vapnen för att hota polisen.

Men nu varnar polisen för att det kan gå riktigt illa.

– Möts vi av en person med vapen kommer vi alltid att utgå från att det är ett skarpt vapen och i det fallet så har vi ju befogenhet att använda våra vapen, säger Peter Grudemark, polisinspektör i Karlskrona.

Svårt att se skillnad

Soft air guns kan köpas av vem som helst som är över 18 år och är ett pistolliknande föremål som skjuter ut små plastkulor. Att träffas av en sådan kan göra mycket ont, men den betraktas inte som ett vapen.

Men ”vid lite tid, mörker och i en stressad situation kan det bli förödande konsekvenser om någon har ett låtsasvapen”, skriver polisen i ett Facebookinlägg.

– Man har gjort allt i tillverkningen för att det ska vara så likt ett riktigt vapen som möjligt, man måste ha det i handen för att avgöra om det är äkta, säger han och poängterar att det är ett problem för polisen.

Kan tvingas skjuta

Ibland kan polisen tvingas använda verkanseld.

– Det är ytterst sällan, vi brukar klara av situationen ändå, men ibland tvingas vi använda vapen när vi möts av andra vapen, säger han.

Med Facebookinlägget hoppas Peter Grudemark att skapa diskussion om hur kopiorna säljs och används.