Skrämdes av liftaren

Olle och Thomas ångrar att de plockade upp eftersökte mannen

Läste i Aftonbladet När Olle och Thomas i gårdagens Aftonbladet läste om liftaren som polisen jagar i samband med Carolin Stenvalls försvinnande kände de direkt att det måste vara samma person. Foto: TORD WESTLUND
NYHETER

GÄLLIVARE. I två dygn har polisen jagat en mystisk liftare som kan ligga bakom Carolin Stenvalls försvinnande.

Olle och Thomas stannade och plockade upp mannen.

– Vi blev rädda för honom, han var mycket obehaglig, säger Olle.

Olle Andersson, 43, och Thomas Hasser, 44, tyckte synd om den ensamme liftaren som stod i vägrenen utanför Sollefteå.

De stannade för att plocka upp honom, men när han väl hade satt sig i bilen ångrade de sig djupt.

– Han var en mycket obehaglig person och det blev en jättekonstig stämning, säger Olle Andersson.

När han i gårdagens Aftonbladet läste om liftaren som polisen jagar i samband med Carolin Stenvalls försvinnande kände han direkt att det måste vara samma person.

”Stämmer perfekt”

– Beskrivningen stämmer in på honom perfekt, säger Olle.

Liftaren har setts av ögonvittnen vid Töre på vägen mot Gällivare under fredagen när Carolin försvann. Olle och Thomas såg mannen 50 mil söderut ett och halvt dygn tidigare, vid sjutiden på onsdagskvällen.

– Han var på väg norrut, säger Olle.

I går fick de i detalj redogöra för polisens utredare om sina iakttagelser av liftaren som åkte med dem i bilen i cirka sju mil.

– De var väldigt intresserade, de hade redan fått in några tips men utredaren ville veta allt och höra av sig igen för ytterligare förhör, säger Olle.

Satt i baksätet

Liftaren satt i baksätet och bredvid sig hade han sin ryggsäck. Under resan pratade de en hel del med honom, men han sa aldrig sitt namn. Mannen var ganska lång och smal med insjunket ansikte. Han var klädd i en mörk jacka och pratade med något som liknade stockholmsdialekt.

Först berättade han för Olle och Thomas hur han blivit bestulen på sin plånbok och inte hade råd med bussbiljett. Sedan ändrade han sin historia.

– Vi fick intrycket att han var mytoman, han påstod att hans hus hade brunnit ner och att han var hemlös. , säger Olle Andersson.

På vägen norrut bad han att bli avsläppt vid en busshållplats en mil utanför Junsele. Liftaren påstod att han skulle övernatta hos en släkting. När han lämnade bilen drog Olle och Thomas en lättnandens suck, trots att de var två fullvuxna karlar i bilen var de rädda för honom.

Förstärkning

– Han gav ett så konstigt intryck att när vi släppte av honom så sa vi att nu ska han nog gå och mörda någon, säger Olle Andersson.

Under dagen kommer ytterligare förstärkning från Rikskriminalen att flyga till Gällivare för att hjälpa Norrbottenspolisen.

FAKTA

n 25 till 35 år

n Drygt 180 cm lång ganska magerlagd

n Skandinaviskt utseende, insjunket ansikte

n Talade med stockholmsdialekt

n Bar på en ryggsäck

n Hade brun friluftsjacka av mocka eller manchester

Har du sett eller vet något om Carolins försvinnande.

Ring polisen på deras tipstelefon: 0920-295601.