Tiden på väg ut rinna ut

Polisen: Vi tror att någon har kidnappat Carolin

1 av 4 | Foto: Foto: PRIVATINGA |
SPÅR Nu har det gått fyra dygn sedan Carolin Stenvall försvann. Inga livstecken har kommit, och nu misstänker polisen att någon har kidnappat henne.
NYHETER

PITEÅ/GÄLLIVARE. Det har gått fyra dygn utan ett livstecken från Carolin Stenvall.

Polisen tror att hon blivit kidnappad – men har ingen misstänkt.

– Det känns hemskt att hon är försvunnen, säger hennes 29-årige pojkvän.

I fredags eftermiddag satte sig Carolin Stenvall, 29, i sin bil för att åka till en anställningsintervju på ishotellet i Jukkasjärvi. Innan hon lämnade Piteå körde hon förbi sin mammas jobb, för att hämta en sak, och för att säga hejdå.

Det är den sista kända iakttagelsen av Carolin i livet.

I måndags kom föräldrarna och Carolins syster hem till villan i Piteå efter att ha varit i Gällivare och deltagit i sökarbetet.

– Vi har det mycket jobbigt just nu. Jag hoppas bara att vår dotter kommer hem snart, säger hennes mamma Eina Stenvall.

– Vi har vänner här som stödjer oss, det känns bra.

Carolin har sedan knappt två år en pojkvän. De träffades på en skola i Finland där de båda studerade vildmarksliv.

Och det var pojkvännen som i lördags larmade polisen när han inte fick kontakt med Carolin. Enligt polisen var pojkvännen då i Mellansverige.

– Jag kan inte föreställa mig vad som hänt henne, det är bara hemskt att hon är borta, säger han till Aftonbladet.

Polisen rubricerar nu Carolin Stenvalls försvinnande som människorov.

– Vi tror alltså att någon kidnappat henne, men vi har ingen misstänkt i nuläget, säger Roger Jönsson, presstalesman.

”De tror hon är död”

Det uttalandet tolkar professorn och kriminologen Leif GW Persson som att polisen tror att Carolin Stenvall är bragd om livet.

– När polisen säger människorov då tror de att hon blivit mördad. Människorov är en vanlig ingångsrubricering när någon blivit mördad men man inte har hittat kroppen.

Han tror, i så fall, att Carolins baneman är någon som känner henne.

– Det vanliga är att det är en man i bekantskapskretsen. Att hon slumpmässigt skulle ha råkat ut för en Anders Eklund-typ, särskilt utanför Gällivare, är inte så troligt.

Hur stor är chansen att hon hittas vid liv nu?

– Den sjunker raskt, chansen är kanske 20 procent, säger Leif GW Persson.

Arbetet med att kartlägga den unga kvinnans liv, och hennes kontakter den senaste tiden fortsatte under gårdagen, utan att man kom till något genombrott.

Söker äldre par

Polisen har förgäves sökt efter ett äldre par som övernattade på rastplatsen i en husbil natten mellan fredag och lördag. Paret tros ha åkt vidare till Norge och polisen är mycket angelägen om att komma i kontakt med dem.

Flera förhör har också genomförts med Carolins bekanta i Gällivare som hon planerade att sova över hos på sin väg till anställningsintervjun i Jukkasjärvi.

Trots att polisen sent i söndags avbröt sökandet runt rastplatsen utanför Gällivare, skedde nya undersökningar i området i måndags. Polisens tekniker från Luleå undersökte både rastplatsen och Vassaraälven som rinner några meter bort.

Polisen vädjar till allmänheten att höra av sig om man vet, eller sett, något.

– Det har kommit ett tiotal tips, men vi behöver fler iakttagelser, säger Roger Jönsson.

FAKTA

DE FÖRSVANN UTAN ETT SPÅR

De flesta som försvinner i Sverige är yngre kvinnor.

Vanligtvis kommer de till rätta efter några dygn.

Här är några som fortfarande saknas:

Nathalie Johansen, 20, Alingsås

I exakt fyra månader har Nathalie varit en gåta för polisen. Pojkvännen, som är misstänkt för försvinnandet på den lägre misstankegraden, har berättat att de varit ovänner kvällen då Nathalie försvann.

Hetaste tipset i dag kommer från ett vittne som sett ett par bråka på E20 den aktuella kvällen.

I övrigt står det still. – Det är frustrerande, inte minst för anhöriga, när vår utredning inte går framåt, säger spaningschefen Mats Axelsson.

Yasmin Sassi, 19, Huddinge

Yasmin skulle till tvättstugan och hämta tvätt. Det var i februari förra året, sedan dess har hon varit spårlöst försvunnen. Utan pass, pengar eller ytterkläder. Polisens utredare har arbetat utifrån flera olika teorier, men utan resultat. De tror nu att brott kan ligga bakom och att Yasmin inte längre är vid liv. Familjen har trott att hon blivit kidnappad och hålls inlåst någonstans.

Annelie Ojonen, 25, Öland

Sensommaren 1997 försvann den då gravida kvinnan i Hässleby på Öland. Polisen ansåg försvinnandet mycket märkligt – Annelie hade inga kända kopplingar till hot eller våldsamheter. De misstänkte snabbt att hon mördats. Hennes bil var repad och en lampa sönderslagen, men i övrigt var spåren få. I dag betecknas ärendet som kallt. Men fallet med Annelie har engagerat många. Nyligen fick polisen trovärdiga tips som rörde hennes försvinnande.

Pia Byström, 28, Hagfors

En sen kväll i november 2000 lämnade Pia Byström sin man och två små barn i villan i Hagfors. Sedan dess har ingen sett henne.

Polisens insatser i den värmländska kommunen var massiva. Bland annat tömdes stora delar av Uvån. I samband med att Anders Eklund i våras erkände morden på Engla och Pernilla väcktes nytt hopp hos polisens utredare. Förgäves.

Maud Johansson, 44, Motala

Försvann i oktober 2005. Utredningen visade att Maud Johansson hade tagit bussen till Godegård norr om Motala, och troligtvis har hon inte tagit sig därifrån självmant. Polisen misstänker i dag att hon är mördad.

Sökandet, bland annat i en sjö, har varit resultatlöst. En manlig bekant satt häktad en tid i vintras, misstänkt för mord. Men är i dag släppt i brist på bevis.

Tipsa polisen

Polisen efterlyser tips från personer som har sett

Carolin Stenvall eller personer som har sett någonting som kan sättas i samband med hennes försvinnande.

Polisens tipstelefon 0920–29 56 01.

Så här ser Carolin ut

När Carolin lämnade hemmet var hon klädd i cerise jacka och blåjeans.

Håret var ganska lockigt och utsläppt. Vanligtvis brukar hon ha håret i svans. Hon är 161 cm lång. Hon har oftast sidbena och hår är långt och av ljus nyans och slutar en bit nedanför axlarna.